Maalbeek gedenkmuur BRUZZ 1520
© Saskia Vanderstichele

De ochtend van 22 maart 2016. Het publieke leven valt stil. Er zijn alleen sirenes te horen. Het aan- en afrijden van de ambulances duurt eindeloos. Geleidelijk ontdekt iedereen de omvang van wat er is gebeurd. Het ondenkbare.

steven Vangarsse3
© Saskia Vanderstichele
De rouw is een jaar later niet voorbij. We zitten nog met heel veel vragen. Er is nog geen begin van een oplossing. De conclusie kan alleen maar zijn: de ellende is nog niet voorbij.

IS woekert verder. Hoe meer nederlagen in het Midden-Oosten, hoe groter de kans dat jihadisten in het Westen zullen toeslaan. IS is niet alleen een staat. IS is een idee dat blijkbaar moeilijk uit te roeien valt. IS woekert in de hoofden van sommige moslims. Ook hier.
Het zijn verontrustende getuigenissen in de federale Onderzoekscommissie naar de aanslagen. Ze komen van mensen op het terrein. Van een schooldirecteur, van een lokale ambtenaar. De aanslagen hebben geen stop gezet op de radicalisering bij jongeren in ons land. Eerder integendeel.
En toch moeten we op zoek naar verklaringen. Alleen zo kan de catharsis komen. We doen er in deze krant een poging toe.

De fundamenten voor een solide samenleving liggen nochtans vast: kritische zin en dialoog. Ze zijn vandaag meer dan ooit nodig. Het zijn de twee recepten die mee hebben geleid tot de hedendaagse liberale democratie. Die heeft zich tot nu als meest heilzame samenlevingsvorm bewezen. Ver van oorlogen, autocratie en verknechting.

Het zijn ook de recepten die ieder mens in zich draagt. Het volstaat om ze, via onderwijs, media, kerk en moskee, bij iedereen tot volle ontwikkeling te laten komen. Dat zijn de wijze woorden van Mohamed El Bachiri, die zijn vrouw in de aanslagen verloor en zijn ‘jihad van liefde’ schreef. Hij is volgende week gasthoofdredacteur van deze krant.

De kritische zin is nodig om een einde te maken aan de mythevorming die nog steeds een deel van de publieke opinie beheerst, wars van elke waarheid.
En omdat waarheden niet altijd zo duidelijk te bepalen zijn – ‘ieder zijn waarheid’ voert vandaag jammer genoeg de boventoon - is de dialoog nodig. Die leidt tot wederzijds begrip, en met wat geluk, voor een waarheid tussenin die onze samenleving weer een stap verder brengt.

Een jaar later

Op 22 maart liggen de aanslagen op de luchthaven en in metrostation Maalbeek een jaar achter ons. Hoe is de stad ondertussen veranderd? Wat maken de nabestaanden door? En wat zijn de sleutels om uit de huidige crisis te raken? Het zijn maar enkele vragen waarop we in ons dossier "Een jaar later" een antwoord proberen te geven.  Lees hier het volledige overzicht van hoe BRUZZ de aanslagen herdenkt.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie, Een jaar later

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni