© Jo Voets

Het is een wet van Perzen en Meden. Regels die niet afdwingbaar zijn, verliezen binnen de kortste keren hun kracht. Zo is het ook met de taalwet in Brussel.

steven Vangarsse3
© Saskia Vanderstichele
Elk jaar staat het zwart op wit in het rapport van de vicegouverneur die waakt over de benoemingen in de lokale besturen in Brussel. Voor de ambtenaren is er geen vuiltje aan de lucht. Wie geen taalattest heeft van de andere landstaal, wordt niet benoemd. Punt uit. De wet laat het niet anders toe. Onwettige benoemingen zijn er (bijna) onbestaande.

Voor contractuelen is het een ander paar mouwen. Een benoeming van een kandidaat zonder taalattest wordt in het beste geval geschorst, maar zelden vernietigd. De contractueel kan rustig in dienst blijven. Omdat de lokale besturen steeds meer contractuelen aanwerven is de tweetaligheid in de Brusselse gemeenten in ijltempo aan het verschralen. En zo wordt de taalwet een vodje papier.

Men kan als burger de schouders ophalen, on parle tous français. Toch is het geen akkefietje, zoals blijkt uit de verhalen die onze redactie geregeld ter ore komen. Neem nu Cecile: niet alleen weigert de stad Brussel haar volledig ten onrechte te domiciliëren, de brief die ze kreeg met de weigering was er één in schabouwelijk – onbegrijpelijk - Nederlands. Zelfs Google Translate doet beter.

Bruzz schreef erover, maar de stad Brussel doet er het zwijgen toe. De schepen van Burgerlijke Stand, de burgemeester, ze zouden in elkaar moeten krimpen van schaamte, ze zouden zich even moeten voorstellen wat een brief in vergelijkbaar Frans met hen zou doen. Een stad besturen is respect hebben voor de inwoners, en voor de wetten die de politiek zichzelf heeft opgelegd.

Als er achterpoortjes zijn in de wet, dan moeten die dicht. Dat is wat kamerlid Henrdik Vuye (ex-N-VA) voorstelt. Een geschorste benoeming ook meteen vernietigen. De tweetaligheid in de lokale besturen zou er meteen stukken beter aan toe zijn. Het is een goed voorstel, waar al heel wat Nederlandstalige politici in Brussel voor gepleit hebben, maar waar tot vandaag niets mee is gedaan.

Jammer genoeg heeft Vuye nul macht. Hij is, en dat weet hij, niet meer dan de luis in de pels van de N-VA. En zo zullen we kunnen zien hoe N-VA, en bij uitbreiding CD&V en Open VLD, zich in de Kamer in bochten zullen wringen om het wetsvoorstel niet te moeten goedkeuren. Terwijl dat nu écht iets zou kunnen doen aan de gebrekkige tweetaligheid in de hoofdstad van dit land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni