Als alles verloopt volgens plan, zal Vervoort II de geschiedenis ingaan als de eerste regering die met zekere daadkracht de strijd aanbindt met de luchtvervuiling in deze stad.

Steven Van Garsse BRUZZ 1566
De regering keurde donderdag de wet goed die een Lage Emissiezone invoert vanaf 2018. Vervuilende auto’s komen er niet meer in, op straffe van boete. Het gaat over best een groot gebied: 161 vierkante kilometer.

Het verbod geldt eerst voor de heel oude diesels, maar jaar na jaar wordt het strenger en worden ook benzinewagens geviseerd. Wie een auto heeft en in Brussel rondrijdt, kan zich maar beter informeren, kwestie van goed voorbereid de aanschaf van een nieuwe wagen te kunnen overwegen.
Is het glas halfleeg of is het halfvol? Het is een vraag die van toepassing is op tal van politieke dossiers. Dat geldt hier evenzeer. Tegenstanders vinden het too little too late. Te laat? Daar is iets van aan. België ligt al heel lang onder vuur voor het niet-respecteren van de Europese normen voor luchtkwaliteit. Brussel kon eigenlijk niet anders dan ingrijpen.

Wie in Brussel woont, merkt het ook haast dagelijks, zeker na een bezoekje aan het platteland of een autoluwe stad. Ademen is hier niet fijn. Er is te veel gemotoriseerd verkeer, en, los van de mogelijke gezondheidsrisico’s, is de luchtverontreiniging een zeer onaangenaam bijverschijnsel van het wonen in de stad.

En is het verbod te soft? Uiteindelijk zullen met deze maatregel in 2025 nog steeds diesels kunnen rondrijden in de stad. Een radicale dieselban is het dus niet geworden. Brussel bewandelt het pad van de geleidelijkheid.

Is dat een slechte zaak? Zeker niet. Radicale maatregelen zijn meestal gedoemd om in de prullenmand te eindigen. Het gaat erom het gedrag te veranderen. En dan werken de wortel en de stok het best.

Zodra de stap is gezet, is er nog moeilijk een weg terug. Het zal nu van de regering de nodige koelbloedigheid vergen en discipline om de maatregel ook effectief uit te voeren. De tijd is kort. De regering is eensgezind, maar er zijn nog een aantal kapen te nemen: zo moet het parlement de wet nog goedkeuren en moet de Privacycommissie nog groen licht geven.

Als het lukt, dan kan deze regering in 2019 met een mooi punt uit het regeerakkoord naar de kiezer. Dat was alweer even geleden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni