© Eoghan O'Lionnain - Flickr Creative Commons

De kans dat we over enkele jaren politieagenten met hoofddoeken zullen zien in het Brussels straatbeeld is miniem. Toch zorgde dit onderwerp de afgelopen dagen voor een rondje standpunten innemen. SP.A-burgemeester Hans Bonte bond de kat de bel aan. Hij pleitte in Terzake voor een afschaffing van het verbod. Wie meer diversiteit wil in het politiekorps moet consequent zijn en ook hoofddoeken toelaten. Zijn Brusselse collega Yvan Mayeur (PS) blies warm en koud. CDH en MR in Brussel zijn tegen. N-VA nationaal moet er niets van weten.

Dat het hoofddoekendebat telkens weer flink wat discussie uitlokt, is eenvoudig te verklaren. Het is een onbeslist debat. Er zijn nauwelijks redelijke argumenten te vinden om het hoofddoekenverbod bij de overheid in stand te houden. Onze liberale samenleving is immers in grote mate gebaseerd op de individuele vrijheden, die haaks staan op een verbod van een bepaalde klederdracht. Noem het het zelfbeschikkingsrecht, dat wij, meestal toch, hoog in het vaandel dragen.

Tegelijkertijd kunnen we er ons in onze liberale samenleving moeilijk vrolijk over maken dat het aantal hoofddoeken de laatste tien jaar in het Brusselse straatbeeld aanzienlijk is toegenomen. Soms zelfs bij meisjes van geen tien jaar. Die toegenomen hang naar religiositeit en de daarbijhorende groepsidentiteit fnuiken de individuele vrijheid waar we precies zo trots op zijn.

Het debat is om nog een andere reden moeilijk te voeren. Het is niet gespeend van emotionaliteit. Een politieagent met hoofddoek is een verandering in onze samenleving die voor veel mensen een brug te ver is. Hier en daar klinkt zelfs het refrein van de ondergang van het Avondland.

steven Vangarsse
© Saskia Vanderstichele
In zo’n context is een beslissing om het hoofddoekenverbod op te heffen voor agenten niet makkelijk, zoniet onmogelijk. En de oplossing ligt voor het rapen. Het volstaat om te verwijzen naar het uniform. Iedereen hetzelfde. Discussie gesloten. Komen aanzetten met de gebruiken in Angelsaksische landen, waar hierover veel minder ophef bestaat en er zelfs agenten zijn met een tulband, is niet helemaal fair. Daar bestaat een heel andere traditie in de omgang met migranten.

De uiteindelijke vraag is of Brussel klaar is voor dit soort ‘redelijke aanpassingen’. Het is iets waar de hoofdstad met haar vrijzinnige liberale traditie meer dan elders mee worstelt en het draagvlak lijkt niet rijp. Maar vroeg of laat zullen ze er wellicht wel komen. In meer of mindere mate. En of ze dan vallen binnen de grenzen van het redelijke is iets waar we het met zijn allen over eens zullen moeten raken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni