JAMBON 3BRUZZ 1543

Is een Brusselse regering denkbaar waar de N-VA deel van uitmaakt? Het is een scenario dat vandaag realistischer klinkt dan een paar jaar geleden.

Steven Van Garsse BRUZZ 1566
Uiteraard heeft de Volksunie ooit deel uitgemaakt van die Brusselse regering. Maar het was toen een kleine linkse partij, en de deelname was ook geen onverdeeld succes. Staatssecretaris Vic Anciaux stapte nog voor het einde van de regeerperiode op.

Vandaag blinken de Vlaams-nationalisten van zelfvertrouwen. Een nieuwe federale machtsdeelname na 2019 lonkt. En nu de N-VA beslist heeft om de communautaire campagne op te bergen en de socio-economisch rechtse en identitaire lijn aan te houden, wordt het ook weer makkelijker om de Brusselse harten te veroveren.

In de peilingen van afgelopen vrijdag kwam N-VA er als grootste uit, gevolgd door Groen en pas dan Open VLD, dat nochtans al sinds de verkiezingen van 2004 de onbetwiste nummer één is in Vlaams-Brussel.

Iedereen weet dat de kiesintenties voor Nederlandstalige partijen in die Brusselse peilingen moeilijk au sérieux genomen kunnen worden. De foutenmarge is groot, maar de tendenzen over de lange termijn zijn wel geloofwaardig. En in die peilingen staat de N-VA al sinds 2014 op nummer één.

Wie vervolgens naar de hitparade kijkt van populairste politici, ziet zowel Theo Francken als Jan Jambon in de top tien staan. Een fors veiligheids- en migratiebeleid zijn ook in een stadsgewest als Brussel thema’s om op te kapitaliseren.

De N-VA heeft intussen ook bewezen dat het kan deelnemen aan een regering die loyaal is aan het Belgisch staatsbestel. Waarom zou het dan in Brussel niet lukken?

Omdat de Franstaligen daar een stokje voor zouden steken? Zo eenvoudig ligt dat niet. De Nederlandstalige Brusselaars vormen eerst hun eigen meerderheid, voor ze met Franstaligen aan tafel gaan. Als de N-VA de grootste partij is in Vlaams Brussel, zal er rekening mee gehouden moeten worden.
De volgende federale en deelstaat-verkiezingen zijn pas eind mei 2019. Dat is in de politiek nog een eeuwigheid. Er zijn eerst nog gemeenteraadsverkiezingen die ook tot politieke bokkensprongen kunnen leiden.

Hoe zit het daar? Voor Open VLD is het vrij eenvoudig om in die Brusselse lokale besturen aan de macht te geraken. Door samen te werken met de Franstalige liberalen is in heel wat gemeenten het schepenambt een haalbare kaart.
De N-VA moet meer moeite doen. Het is daarom beslist geen toeval dat de partij de laatste tijd erg aanwezig is op het lokale terrein. Dat, en een duwtje in de rug van de federale N-VA-kopstukken, kan zeker helpen om de basis te leggen voor een nieuw kiespubliek.

Als de peilingen bewaarheid worden, wordt het in Vlaams Brussel een strijd op rechts, één tussen liberaal en conservatief. Dat kwam nog niet eerder voor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni