Europa beleeft de zoveelste crisis op een rij. Donderdag is er een Europees-Canadese top waar EU-raadsvoorzitter Donald Tusk en EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker met lege handen zullen staan. België keurt als enige van de 27 lidstaten het vrijhandelsakkoord af.

De regio waar de ondertekening moest plaatsvinden, het Brussels Gewest, is tegen het akkoord gekant. Samen met Wallonië. Premier Charles Michel heeft deze week internationaal een bijzonder slechte beurt gemaakt.

De Brusselse regering is er dan weer op een magistrale manier in geslaagd om zichzelf uit de aandacht te houden. Nochtans is er sprake van een huizenhoog politiek probleem.

Parlement en regering zitten niet op dezelfde lijn. Een meerderheid in het parlement is tegen, de regering is verdeeld. De partijen die pro-Ceta zijn (Open VLD, CD&V) kunnen het hard spelen en een regeringscrisis uitlokken, zeker in volle begrotingsbespreking. Ze vinden blijkbaar het sop de kool niet waard.

Minister-president Rudi Vervoort ging maandag aan Charles Michel uitleggen dat de Brusselse regering geen groen licht kan geven voor Ceta.
Ministers Vanhengel en Debaets doen er het zwijgen toe. Door niet te reageren, wekken ze de indruk dat ze slaafs het PS-CDH-standpunt volgen. Dat ze Ceta niet zo belangrijk vinden. Dat staat in schril contrast met wat hun eigen partijkopstukken over het vrijhandelsakkoord en de toekomst van Europa hebben gezegd.

De Nederlandstalige partijen hebben niet veel in de pap te brokken in deze regering. Dat was al langer duidelijk. Die indruk wordt nog versterkt door de wetenschap dat de Brusselse regering aan de Waalse regeringsleider een mandaat heeft gegeven om te onderhandelen met Europa en Canada. Zoiets kan in feite alleen als Vanhengel en Debaets hier de goedkeuring voor hebben gegeven.

Ten gronde is de discussie over Ceta natuurlijk wel bijzonder interessant. Het is het perfecte onderwerp om de voor- en nadelen van de globalisering concreet te maken. Vroeger werden vrijhandelsakkoorden door de hoogste cenakels van de Europese commissie voorbereid, en werden ze gesloten nog voor we er iets van gehoord hadden.
De grote verdienste van Waals minister-president Paul Magnette (PS) is dat het debat over vrije wereldhandel, en wat dat voor ons betekent, met wat geluk tot in de cafés gevoerd kan worden. Het nadeel is dat de Europese Unie met een torenhoge crisis zit, waarvan velen zich afvragen hoe ze er nu weer zal uitraken.

steven Vangarsse3
© Saskia Vanderstichele

Steven Van Garsse, chef weekblad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni