We gingen met Bruzz vier maanden undercover bij koeriersbedrijf UberEats. Wat we vermoedden, werd bewaarheid. Het bedrijf is niet in orde met de sociale wetgeving.

steven Vangarsse3
Kort door de bocht: UberEats is illegaal bezig.

Het Amerikaanse bedrijf heeft er een patent op. Ook met de taxidienst UberPop trok het zich van de regelgeving geen bal aan. Bruuskeren helpt om de media te halen. De overheid jennen, waarom niet? Het geeft het bedrijf een aura van macht.
Het is intussen ook duidelijk dat na de botsing, de kentering komt. Dat was ook al zo bij AirBnb. De overheid komt met nieuwe wetgeving, het bedrijf gaat daar, meestal, in mee.

Wat Uber, AirBnb en tutti quanti écht betekenen voor de stedelijke economie kan alleen de toekomst uitwijzen. Is het disruptief en schadelijk of geeft het nieuwe kansen? Optimisten en pessimisten zullen hierover grondig van mening verschillen.
Feit is dat die nieuwsoortige bedrijven moeilijk in te passen zijn in de klassieke sociaal-economische schema’s. Dat leidt tot verwarring. Zelfs wie strijd voert voor het voortbestaan van onze na de Tweede Wereldoorlog verkregen sociale verworvenheden kan er moeilijk omheen dat de app-bedrijven voor klanten, maar ook voor werknemers een slim en aantrekkelijk alternatief vormen. Het model zit zo simpel in elkaar dat kritiek al snel irrelevant wordt.

Zoals onze eigen Bruzz-reporter mocht ervaren is de instapdrempel heel laag. In tijden waarin jongeren nauwelijks aan een baan raken, is dat mooi meegenomen. Het is werkervaring, en een (bescheiden) inkomen. Wie erg zuinig is, kan er zelfs van leven.
Er is inderdaad de flexibiliteit, een vloekwoord voor vakbonden, maar die is er aan twee kanten: als de werknemer het beu is, kan hij er dadelijk mee kappen. Het zijn geen duurzame jobs, maar wie er geen heeft, maalt daar niet om.

De federale regering heeft voor koerierbedrijven als UberEats een wet op maat gemaakt. Als die bedrijven zich in regel stellen, en waarom zouden ze dat niet doen, kunnen ze ook uit de illegaliteit treden.

Voor een deel van links blijven de app-bedrijven het toonbeeld van kapitalisme en uit de VS geïmporteerd neoliberalisme. Dat kan waar zijn, maar dan moet dat worden aangetoond, met meer dan enkele dooddoeners. Uiteindelijk zal over een tijdje de evaluatie moeten worden gemaakt. Dat zijn we verplicht aan onze welvaartsmaatschappij. Als de nieuwe app-economie tot uitbuiting leidt en tot meer ongelijkheid op de arbeidsmarkt, voor haves en have-nots, moet ze op de schop, maar zo niet, laat duizend bloemen bloeien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni