Museumcafés op Koningsplein plotsklaps dicht

Bettina Hubo
© BRUZZ
21/11/2017

Het café van het Museum voor Schone Kunsten en het restaurant van Belvue zijn sinds dit weekend dicht. Blijkt dat de uitbater de boeken heeft neergelegd.

Lees ook: Café: MuseumCafé

Beide musea hebben voor de uitbating van hun café en restaurant een concessieovereenkomst met Traiteur Loriers, die begin vorig jaar overgenomen werd door de Franse groep Coser. “Afgelopen vrijdag kregen we plots bericht van de cateraar dat hij zijn activiteit niet meer kon voortzetten en dat het restaurant Cuisine&co vanaf zaterdag dicht zou blijven,” vertelt Mathilde Oechsner van Belvue.

Het restaurant was nog maar sinds januari opnieuw open. “De eerste negen maanden heette het Jars en werd er gewerkt met recepten bedacht door topchef Yves Mattagne van Sea Grill en zijn zoon,” zegt Oechsner. “Maar in september was het al afgelopen. Het restaurant ging even dicht om, na een herstructurering binnen de groep, weer te verrijzen onder de naam Cuisine & co.” Voor heel even dus maar.

Ook het KMSK, aan de overkant van het Koningsplein, heeft al jaren een contract met deze cateringgroep. Anderhalf jaar geleden ging de brasserie dicht. De concessiehouder wilde het restaurant samen met Yves Mattagne verbouwen. De bedoeling was dat Mattagne de leiding van het etablissement zou krijgen en er ook geregeld in de potten zou roeren. Maar er ontstond een conflict rond de kosten van de verbouwing en Mattagne stapte uit het project. Sindsdien staat de museumbrasserie leeg. Al die tijd was het wel nog mogelijk een hapje te eten in het Museum Café. “Door de vereffening van de uitbater is dat nu ook dicht. Aangezien wij het café en de brasserie niet zelf uitbaten, kunnen we niet zoveel doen,” zegt Isabelle Vanhoonacker van het KMSK. “Maar de huidige situatie is heel vervelend voor ons en we hopen op een snelle oplossing.”

Over de exacte reden waarom de stekker uit Traiteur Loriers getrokken wordt, wilde niemand van de betrokkenen maandag reageren. Wel is duidelijk dat het bedrijf onderdeel is van een ingewikkelde groep met veel vertakkingen.

Jean-Michel Loriers begon in 1989 met zijn bekende cateringzaak. Schulden deden hem twintig jaar later uitkijken naar een externe aandeelhouder. Dat werd de Franse Groep GL Events, die ook het congrescentrum Square in Brussel beheert.

Vorig jaar werd Loriers overgenomen door een andere Franse groep, Coser. De traiteurszaak werd opnieuw gelanceerd onder de naam Asparagus. David Titeca werd als zelfstandige aangetrokken om het nieuwe concept in de markt te zetten. “Vorige week kreeg ik te horen dat de samenwerking stopt omdat Loriers in vereffening gaat,” zegt hij.

Ook cateraar Horeto, uitbater van het dinocafé in het Natuurhistorisch Museum, behoort intussen tot de Coser-groep.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni