R1525 le bout de gras
Review
Score: 4 op 5

Resto: Le Bout de Gras

Michel Verlinden
© BRUZZ
31/05/2016

Het gloednieuwe Le Bout de Gras komt het blazoen van de Amerikastraat oppoetsen. En het doet dat vrijwel vlekkeloos.

De Amerikastraat is niet meteen een eldorado voor liefhebbers van lekker eten, maar enkele etablissementen brengen stilaan verandering in die situatie. Sinds kort krijgen ze ook af te rekenen met een nieuwkomer: Le Bout de Gras. Achter die plek gaat een kolos schuil: Laurent Balancy, een chef uit Réunion, die het vak heeft geleerd bij het fameuze Inada en ook al aan de slag was bij Le Tournant. Hier ontwikkelt hij een pretentieloze cuisine de copains. Om daar ten volle van te kunnen genieten, ben je best niet al te gehaast, want om de smaken net goed te krijgen, maakt Balancy alles on the spot. De bereidingen zijn rechttoe rechtaan en draaien vooral rond slachtafval – varkenspoten, runderwangen… – en andere bescheiden maar fantastische ingrediënten. Het eenvoudige concept huist in een prachtig decor van blauw tegelwerk, versierd met een boordje waarvan het motief een oude slagerij evoceert. Franjeloze zwarte tafels en stoelen, een comfortabele bank en sobere verlichting slagen erin de plaats een gezellige sfeer mee te geven. Aan de muur prijkt een krijtbord met daarop drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en twee desserts. Niet meer dan dat. Wij kozen voor de gemarineerde makreel (€9). Lang geleden dat we nog een gerecht van zulke kwaliteit voor die prijs voorgezet kregen. De vis was verrukkelijk, en bezat enkele onverwachte toetsen: wat kersen en stukjes appel die smolten in de mond. Het hoofdgerecht (€18) was ronduit fantastisch: sappige varkensribbetjes, geserveerd met een expressieve saus van whisky en koffie. Die mooie en originele bereiding ging vergezeld van een pinot d'Aunis de Loire van bij Olivier Lemasson (€32). De ideale bekroning van een momentje puur geluk… onder vrienden.

openingsuren: ma/lu/Mo & za/sa/Sa 19 > 22.00, di/ma/Tu > vr/ve/Fr 12 > 14.00 & 19 > 22.00

0488 16 00 12

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni