6 miljoen voor Nederlandstalig onderwijs in Brussel

© brusselnieuws.be
30/01/2013
De Vlaamse regering maakt 39,1 miljoen euro vrij om de capaciteit in het onderwijs te verhogen. Daarvan gaat 6 miljoen naar Brussel. Asse krijgt 5 miljoen.

De capaciteitsverhoging in het onderwijs is al enige tijd onderwerp van discussie. N-VA en SP.A trokken aanvankelijk niet aan hetzelfde zeel in dit dossier.

Maar de Vlaamse ministers hebben woensdagochtend een akkoord bereikt over extra middelen. Er wordt 39,1 miljoen euro vrijgemaakt, waarvan 20,1 miljoen voor Antwerpen. Het geld moet zorgen voor extra capaciteit vanaf september 2013.

De lokale besturen krijgen doorgaans minder dan ze gevraagd hadden. Volgens minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) is de regering "zorgzaam omgesprongen met de schaarse middelen in budgettair moeilijke tijden."

Oppositiepartij Open VLD vindt de middelen echter onvoldoende. "Dit is een heel klein druppeltje op een heel hete plaat", zei Vlaams parlementslid Irina De Knop. "Containerklassen, is dat het voorbeeld dat we aan onze kinderen willen geven?"

Ook LDD, Vlaams Belang en Groen lieten zich in die zin uit. De oppositie was ook boos over het feit dat de regering een debat aanging zonder eerst haar beslissing voor te leggen aan het parlement.

'Scholen open stellen voor verenigingen'
Brussels parlementslid Paul De Ridder (N-VA) juicht de beslissing toe maar vraagt dat de middelen efficiënt worden besteed. Hij denkt daarbij aan het openstellen van schoolgebouwen voor verenigingen.

"Wij vinden dat scholen zich open moeten stellen omdat anders belastinggeld niet efficiënt wordt aangewend en verenigingen met huisvestingsproblemen zitten, meestal net op de uren dat het lesgeven stopt. Net in Brussel is het belangrijk dat de Vlaamse Gemeenschap niet enkel via het onderwijs tweetalige adolescenten aflevert, maar leerlingen en scholieren ook laat kennismaken met het Nederlandstalige verenigingsleven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni