83 banen geschrapt bij Pfizer in Elsene

© FM Brussel
23/01/2007
Op een ondernemingsraad in de vestiging van geneesmiddelenproducent Pfizer in Elsene is vanmiddag beslist dat er 83 jobs moeten verdwijnen. Pfizer moet besparen en zal wereldwijd banen schrappen. In Elsene moet zo'n 9 miljoen euro bespaard worden.

De ontslagen vallen vooral in de marketingafdeling. De vakbonden vreesden eerst dat er tot 150 jobs zouden verdwijnen, maar dat blijkt nu niet het geval. Wereldwijd schrapt Pfizer 10.000 banen. In totaal moet er bij de farmaciereus een miljard dollar worden bespaard.

Opvallend is dat Pfizer vorige week nog investeringen in ons land aankondigde, onder meer 20 miljoen euro in een Europees datacentrum hier in Brussel. En nu volgen er toch nog ontslagen.

Maar België blijft belangrijk voor Pfizer, zegt de directeur van Pfizer België en Luxemburg, Cees Heiman. "De besparingen hebben betrekking op onze activiteiten in ons hoofdkantoor, op het vlak van sales, marketing en administratieve kosten. De investeringen die vorige week aangekondigd zijn, zijn investeringen in strategische sites in dit land. Dat is een andere zaak dan waar we vandaag over praten."

Pfizer is niet de enige geneesmiddelenproducent die in moeilijkheden zit. Een nieuw geneesmiddel ontwikkelen kost 1 miljard euro en dat geld moet terugverdiend worden in 15 jaar, want dan vervallen de patenten van geneesmiddelen.

"Dit is een signaal dat bedoeld is voor de aandeelhouders," zegt Mieke Vanattenhoven van het gemeenschappelijk vakbondsfront. "De aandelen moeten omhoog. Want die zijn de afgelopen 5 jaren gezakt met 40 procent, en dat is geen goed teken. En daarom moeten er ontslagen vallen. En dat moet goed klinken bij de aandeelhouders."

Cees Heiman van de directie zegt dat werknemers belang hebben bij een betere beursgang. "Een prijs op de beurs is belangrijk omdat investeerders nodig zijn. Er is vers kapitaal nodig om de ontwikkeling van het bedrijf te garanderen. Dat is ook goed voor de werknemers."

Donderdag wil de directie starten met de onderhandelingen over het afvloeien van de 83 personeelsleden. De bonden willen vun vel duur verkopen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni