© LV

Abattoir en Anderlecht bannen plastic zakjes

© brusselnieuws.be
11/06/2015

De markten van Abattoir in Anderlecht, waaronder de nieuwe overdekte Foodmet, maken volgend jaar komaf met plastic zakjes, behalve voor vlees, vis en natte voeding. Rondslingerende zakjes zijn al jaren een netheidsprobleem op en rond de markt. Ook in de rest van Anderlecht zal een verbod gelden.

Donderdag maakten de gemeente Anderlecht en Abattoir hun plan bekend. Er wordt al langer bekeken hoe de zakjes konden teruggedrongen worden. Na elke marktdag hebben schoonmaakploegen immers hun handen vol met het opruimen van de talloze weggewaaide zakjes in de buurt.

De markt met 650 marktkramers verbruikt jaarlijks 117 ton zakjes. En de marktkramers zelf spenderen jaarlijks 15.000 euro aan de zakjes.

Vanaf juli kunnen klanten niet langer zomaar zakjes grijpen voor hun boodschappen. Ze zullen er expliciet om moeten vragen bij de verkoper.

Er wordt ook een communicatiecampagne opgezet over het verbod, waarbij gebruik van herbruikbare tassen wordt aangemoedigd. Vanaf 2016 gaat de maatregel dan definitief in.

Het verbod op plastic zakjes op markten is geldig in de hele gemeente Anderlecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni