Accordeonwinkel Hamelrijk: wereldwijd bekend

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
23/06/2006
Van Australië tot Israël: de accordeonwinkel Hamelrijk is over heel de wereld bekend. "Zelfs grote sterren als Joe Cocker behoren tot mijn klanten," zegt Danielle Hamelrijk, de bazin van de winkel. De accordeon werd vroeger le piano du pauvre genoemd. Toen klopte dat misschien ook wel, maar nu zeker niet meer.

In 1947 begon vader Hamelrijk met de winkel, toen nog maar met een paar accordeons. Toen Danielle de winkel in 1987 overnam, had die al naam gemaakt. Vandaag heeft Hamelrijk vijfhonderd accordeons liggen en zijn ze wereldwijd bekend. "Ik heb al accordeons verkocht aan Joe Cocker, aan Michael Stipe van REM en aan koningin Fabiola. Die mensen komen natuurlijk het instrument niet zelf kopen, maar sturen hun chauffeur. Ook bekende Belgische accordeonisten, zoals Ad Cominotto en Ronny Verbiest, zijn trouwe klanten," zegt Danielle Hamelrijk. Naast verschillende soorten accordeons verkoopt ze ook concertina's. "Een concertina is geen accordeon. Je hebt er links en rechts knopjes op, maar geen akkoorden."

De winkel doet ook aan groothandel en verkoopt aan andere winkels. Voor de goedkoopste pianoaccordeon betaal je zevenhonderd euro, maar de prijs voor de pronkstukken kan oplopen tot dertienduizend euro.

Door zijn renommee verkoopt de winkel goed. "We hebben klanten uit de Verenigde Staten, Israël, Aus­tralië, Italië en de Benelux. De buitenlanders moeten langskomen om hun accordeon te kopen, want via het internet gaat dat niet. Een accordeon moet je voelen en uitproberen, het moet meteen klikken."
De laatste jaren wordt er volgens de bazin meer en meer accordeon gespeeld. "De mensen beseffen nu dat je met de accordeon verschillende genres kunt spelen. Ik heb dan ook klanten van alle leeftijden."
Van concurrentie heeft Hamelrijk dan weer geen last. "In Brussel is de concurrentie onbestaande, helaas. Want hoe meer concurrenten, hoe gezonder de markt is." Een opvolger voor de winkel is er ook nog niet, "maar ik denk nog niet aan stoppen."

:: Hamelrijk, Artesiëstraat 65, 1000 Brussel, 02-512.36.83. Open van dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur, zaterdag van 9.30 tot 13 uur en op afspraak

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni