Keelbeek Haren

Actiecomité Keelbeek maant Regie der Gebouwen aan wet te respecteren

© FM Brussel
23/09/2015

Het Keelbeekcomité roept de Regie Der Gebouwen op om de ordonnantie natuurbehoud te respecteren. De Regie heeft maandag de Keelbeeksite ontruimd, dat actievoerders al maanden bezetten uit protest tegen de komst van de nieuwe gevangenis.

Het comité eist via een ingebrekestelling dat de Regie de ordonnantie natuurbehoud respecteert. Die ordonnantie is een Brusselse regel rond de bescherming van natuur in het Gewest.

Valentine Julien van het actiecomité wijst er ook op dat bomen op het terrein niet zomaar gekapt mogen worden zonder vergunning. "Er zijn op het terrein hele grote dikke bomen. Tijdens de ontruiming zijn ze al begonnen met die om te zagen", zegt Julien aan FM Brussel. "Terwijl de uitzondering op de ordonnantie die de Regie der Gebouwen heeft gekregen om die bomen te kunnen kappen pas ingaat op 1 november. En we zijn nog maar september."

Een bijkomende voorwaarde is ook dat de beschermde plantensoorten op de site verplaatst worden, maar dat ziet het actiecomité niet snel gebeuren.

De actievoerders zijn gisteren verhuisd naar een naburig terrein naast de Keelbeeksite om daar een oogje in het zeil te houden.

Gisteravond zaten ze opnieuw samen om te bekijken hoe ze zich kunnen herorganiseren en welke acties ze in de nabije toekomst nog ondernemen.

Nieuwe gevangenis Haren

De federale regering plant de grootste gevangenis van het land (1.190 plaatsen) op de Keelbeeksite in Haren. Een bonte waaier aan groeperingen verzette zich lang tegen het project, maar tevergeefs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Haren, Samenleving, Nieuwe gevangenis Haren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni