BDW2015-119-Air BnB Magdalenastraat

Airbnb: 'Brusselse regels zijn absurd'

© brusselnieuws.be
14/09/2015

De regels die Brussel wil opleggen aan Airbnb-verhuurders zijn "absurd en hypercomplex", waarschuwt Airbnb-topman Nicolas Ferrary in De Tijd. Hij heeft het over "zeker 15 formulieren" die verhuurders zullen moeten indienen om via het platform hun woonst te mogen verhuren.

De Vlaamse en Brusselse regeringen hebben voor de zomer een hernieuwing van hun respectievelijke logieswetgeving aangekondigd. Daarin zijn ook nieuwe regels voorzien voor Airbnb-verhuurders. De precieze inhoud van die regelgeving was in Brussel nog niet openbaar gemaakt.

Niet toevallig reageert de Parijse topman van Airbnb, die ook België onder zijn hoede heeft, net nu op de geplande wetswijzigingen. De parlementsleden buigen zich immers binnenkort over de finale tekst.

'Zeker 15 formulieren'
De Brusselse regering koos ervoor om een administratieve procedure in te voeren voor alle toeristische logies, en dus ook voor de Airbnb-verhuurder. Vlaanderen schaft de vergunningsplicht uit het vorige logiesdecreet juist af.

"De modale Airbnb-verhuurder is iemand die zijn huis of appartement verhuurt tijdens de drie weken dat hij/zij zelf op vakantie is", zegt Airbnb-topman Nicolas Ferrary in De Tijd. "Iets op Airbnb zetten is voor velen occasioneel en dus zal een Airbnb-verhuurder nooit een complexe administratie doorlopen."

"Vlaanderen erkent dat", gaat Ferrary verder. "Maar bij Brussel is het tegenovergestelde het geval en dat betreur ik. Je moet wel zeker vijftien formulieren indienen. Je hebt toestemming nodig van de mede-eigenaars van het gebouw, die één keer per jaar samenkomen. Je moet gek genoeg ook vijf kledinghangers voorzien. Het is allemaal absurd genoeg hypercomplex."

Ferrary waarschuwt in de zakenkrant dat Brussel zo wel eens de doorbraak van Airbnb zou kunnen missen.

Brusselnieuws.be heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), verantwoordelijk voor toerisme, om een reactie gevraagd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni