© Laurent Vermeersch
Sinds begin dit jaar zijn er 367 fietsen van het Brusselse fietsverhuursysteem Villo! gestolen. Meestal is er niet alleen sprake van diefstal, maar ook van vandalisme.

De cijfers komen van Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen!) na een parlementaire vraag van Dominiek Lootens (Vlaams Belang) in juni. 367 fietsen betekent dat circa 15 procent van de fietsen dit jaar al werd ontvreemd.

Volgens uitbater JCDecaux wordt ongeveer 70 procent van de verdwenen of gestolen fietsen teruggevonden. "We nemen het fenomeen heel serieus. Bij elke diefstal dienen we klacht in bij de politie. Gezien het niet om een gewone fiets gaat, is de dader meestal makkelijk te vinden," zegt de woordvoerder van JCDecaux.

Een honderdtal fietsen is nog niet teruggevonden; dat is 5 procent van het totale aantal fietsen in roulatie. Villo! telt ongeveer 27.000 abonnees. Tussen januari en eind juli 2011 werd er 576.892 keer een fiets uitgeleend.

Averechts
Het Gewest noch JCDecaux communiceert graag over schade of diefstal. "Ervaring uit andere steden, waaronder Parijs, leert ons dat dit eerder averechts werkt," zegt het kabinet-De Lille. In Parijs bleek twee jaar na de lancering dat de helft van de 20.000 Vélibs er al gestolen of gevandaliseerd waren.

"We stellen wel vast dat, na een golf van diefstallen vorig jaar, er dit jaar toch wat minder fietsen gestolen worden," zegt het kabinet nog in het antwoord. "Zichtbaarheid is daarbij heel belangrijk. Een Villo-station dat op een parkeerstrook is gebouwd, heeft minder last van diefstal en vandalisme dan een station dat weggestopt is op een pleintje."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni