Appartementen boven Apple Store vinden vlot kopers

LV
© brusselnieuws.be
07/11/2015

Al meer dan 80 procent van de appartementen boven de winkels van Apple en Marks & Spencer op de Gulden-Vlieslaan vond een koper. De opening van een crèche en een kruidenier in het nieuwe complex moeten de integratie met de buurt compleet maken.

Na de opening van de nieuwe flagship stores van onder meer Apple en Marks & Spencer, nadert nu de afwerking van de 72 appartementen in het grote nieuwbouwproject op de Gulden-Vlieslaan. Le Toison d’Or, zoals het gebouw heet, is de langverwachte ontbrekende schakel in dit stukje stad tussen het Louizaplein en de Naamsepoort.

Wie dacht dat wonen aan de Kleine Ring niet aantrekkelijk kan zijn, komt bedrogen uit. Net als bij het nog meer luxueuze project Cond’Or even verderop, gaan de appartementen, beschikbaar in vier afwerkingsniveaus, vlot van de hand. Meer dan 80 procent is al verkocht. Daar zit de geplande binnentuin mogelijk voor iets tussen, maar ook de locatie.

“Het is hier misschien niet de Champs Elysées, maar met de aanwezigheid van vele luxewinkels trekt de buurt toch een bepaald cliënteel aan dat je niet zou kunnen overtuigen in de binnenstad of langs het kanaal”, zegt Eric Delgoffe, projectverantwoordelijke bij Jaspers-Eyers. “De kopers zijn zowel Belgen als buitenlanders.”

Horta
Naast de ligging, laat ook de architectuur niet onberoerd. Het ontwerp refereert namelijk nadrukkelijk naar het werk van niemand minder dan Victor Horta. Zo verwijzen de verticale elementen in de voorgevel en de rondingen naar de organische ontwerpen van de Brusselse art-nouveaumeester. De gevelelementen vinden bovendien hun echo in tal van details binnenin zoals trappen, muren en plafonds.

Het ontwerp draagt de handtekening van de Nederlandse architect Ben Van Berkel van het internationaal vermaarde bureau UN Studio. Voor het beheer van de werf ging de noorderbuur in zee met het in Brussel alomtegenwoordige bureau Jaspers-Eyers. “We kennen de lokale context en staan erom bekend projecten tot een goed einde te brengen”, aldus nog Delgoffe. “We moesten snel bouwen omdat de winkelruimtes al snel waren toegezegd. En tegen Apple zeg je geen neen.”

De architect geeft nog mee dat Jaspers-Eyers in de toekomst meer gevarieerde en zichtbare projecten wil realiseren. “We zijn vooral bekend van kantoorprojecten, maar willen onder John Eyers en zoon Jaspers streven we naar vernieuwing en meer hedendaagse architectuur. Anderzijds wordt de Belg gerustgesteld door klassieke architectuur. Dat heeft te maken met het verleden. We hebben veel vernietigd en vervangen door architectuur zonder identiteit. Daardoor hebben beleidsmakers schrik om fouten te maken.”

Meer passanten
Ondertussen heeft het project Toison d’Or de buurt al opnieuw op de kaart gezet na de jarenlange verwaarlozing die volgde op het mislukte project Heron City. Volgens de eerste tellingen van handelsagentschap Atrium is het aantal voetgangers dat er passeert al met een derde gestegen.

Ondanks de bewuste keuze voor luxe en grote merken, wil het project zich overigens ook inschrijven in de buurt. Met het geld van de stedenbouwkundige lasten werden bijvoorbeeld enkele aanpalende huizen ingericht als sociale woningen en afgestaan aan de gemeente Elsene. Daarnaast moet in het nieuwe gebouw ook nog een grote crèche komen en een kleine kruidenier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni