Architectuurwedstrijd voor 900 woningen op Thurn & Taxis

© brusselnieuws.be
10/09/2015

Extensa, de eigenaar van de site van Thurn & Taxi, heeft een architectuurwedstrijd uitgeschreven voor de bouw van ongeveer 900 woningen. Het project wordt gerealiseerd in samenspraak met het Gewest.

De woningen moeten komen in de zone tussen het voormalige goederenstation (de zogenaamde Gare Maritime), de Picardstraat, de Lakenveldstraat en het park. Het gaat in totaal om ongeveer 900 eenheden (goed voor 90.000 vierkante meter), met daarnaast ook een rusthuis, enkele voorzieningen en nabijheidswinkels.

"Het initiatief kadert in een verdichting van het stadsweefsel en komt tegemoet aan de behoeften van de Brusselaars zonder voorbij te gaan aan de architecturale doelstellingen om zo onze hoofdstad aantrekkelijker te maken", klinkt het in een mededeling van minister-president Rudi Vervoort (PS).

Voor de woningen op de site waren eerder al plannen uitgewerkt, maar die zijn ondertussen grotendeels naar de prullenmand verwezen. Een architectuurwedstrijd moet tot een nieuw plan en een snelle uitvoering leiden. Dat is beslist "na constructief overleg" tussen de eigenaar, het de minister-president en bouwmeester Kristiaan Borret. Het Gewest wilde het project graag mee sturen om het te doen aansluiten op de vele andere projecten in de buurt zoals de Picardbrug, het museum voor moderne kunst en de groene ruimte op de Materiaalkaai.

"Het gaat om de eerste architectuurwedstrijd van dergelijke omvang die in samenwerking met een private projectontwikkelaar is uitgeschreven", aldus nog het communiqué. "Zij biedt de aanzet tot een stedelijke vormgeving die berust op een samenwerking tussen de overheid en de privésector, met aandacht voor een sterke verbetering van de Brusselse architectuurkwaliteit en gebaseerd op een win-winlogica voor alle partners."

Tegen het einde van het jaar zou de winnaar van de wedstrijd worden aangeduid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni