© belgianchocolate

Beer Temple in Beurs opent in 2018

EVC
© brusselnieuws.be
20/06/2013

Het schepencollege van de Stad Brussel heeft vandaag woensdag het licht op groen gezet voor de opening van Belgian Beer Temple in het Beursgebouw. De opening is pas gepland in 2018.

Het schepencollege van de Stad Brussel heeft zopas de oprichting van een Belgian Beer Temple in het Beurspaleis goedgekeurd. Na een maandenlange rijping krijgt het project dat gegist is bij de Belgische Bierfederatie nu concrete vorm.

Het beheer komt in handen van een publiek-private samenwerking tussen de Stad Brussel en de Federatie van Belgische Bierbrouwers. De Belgische Bierfederatie, de Stad Brussel en het Brusselse Gewest richten een vzw gaan op voor het beheer van de Temple. De juridische structuur krijgt na de zomer vorm.

De Stad Brussel betaalde in 2012 een bedrag van 4,7 miljoen euro om de erfpachtovereenkomst met Euronext te verbreken. Het moet nu het centrum van de Belgische bierbrouwerscultuur worden.

Ongeveer 15 maanden geleden startte de Bierfederatie een haalbaarheidsstudie op. Als ook de andere overheden het licht op groen zetten, moet de haalbaarheidsstudie worden omgezet in een lastenboek.

Inspiratie voor de Belgian Beer Temple komt er onder meer van de Heineken Experience in Amsterdam en het Guiness Storehouse in Dublin.

Grote aantrekingskracht
Volgens schepen van Toerisme Philippe Close (PS) betekent het Beursgebouw een enorme troef voor het project. "De sterke verbondenheid met het stadscentrum heeft een grote aantrekkingskracht op de bezoekers. Dat hebben we trouwens al vastgesteld met de tijdelijke tentoonstellingen die een groot succes kennen."

Vandaag zijn het basisplan van het project, de architecturale aspecten, de budgettering, de financiering en de rentabiliteitsstudie rond. De studie gaat uit van 400.000 potentiële bezoekers per jaar. Als het biermuseum dat cijfer haalt wordt, zou de Biertempel een van de vijf belangrijkste toeristische attracties van Brussel worden.

Volgens de Stad hebben enquêtes uitgewezen dat 21 procent van de ondervraagde personen het project als reden zien om naar Brussel te komen en 46 procent wil de Biertempel zeker bezoeken als ze in de hoofdstad zijn.

Nationaal symbool
Over de invulling van het museum blijft de Stad nog erg vaag. De verkenning van het Belgische bierbrouwerspatrimonium wordt "een niet-lineaire ontdekking, met een dynamische en interactieve inhoud". Bezoekers zullen er met andere woorden ook bieren kunnen proeven en zijn niet gebonden door een vast parcours.

Bovendien komen er ook flexibele ruimtes voor evenementen en tentoonstellingen. Ongeveer 15 procent van de totale oppervlakte zal permanent worden verhuurd voor privé-initiatieven - en feesten.

"De Belgian Beer Temple moet ons nationaal symbool op een educatieve en recreatieve manier voorstellen", zegt Close. Het is de bedoeling dat de biertempel een centraal trefpunt wordt voor de hele Belgische biersector.

Sven Gatz, directeur van de Federatie van Belgische Bierbrouwers en initiatiefnemer van het project: "We hebben niet alleen een internationale reputatie als bierland hoog te houden, maar willen ook ons imago van een sterke knowhow op het vlak van bierbrouwen verstevigen."

Geldschieters
Voordien werd het project geraamd op 15 miljoen euro. Intussen ligt het bedrag "een stuk hoger". Over de precieze kostprijs willen de initiatiefnemers voorlopig nog niet communiceren. Wel staat vast dat de privésector (de bierbrouwers) enerzijds en de overheid anderzijds (Stad Brussel, Gewest via de bevoegdheid Internationaal Imago van Brussel en Beliris) de kosten à rato van 50 - 50 verdelen.

In afwachting van de opening van de Beer Temple kreeg de door de Stad gecontroleerde vzw Tentoonstellingspark begin dit jaar een concessie voor twee jaar. Ze betaalt daar jaarlijks 155.000 euro voor, plus een procent op de ticketverkoop. In het beste geval starten de verbouwingswerken in 2016.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni