Ben Hamidou ('Djihad'): 'Barbaren die mijn religie misbruiken'

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
08/01/2015

"De aanslag tegen Charlie Hebdo is het werk van barbaren", zegt acteur Ben Hamidou aan brusselnieuws. Hamidou staat momenteel op de planken met Djihad, waarin de Brusselse toneelmaker Ismaël Saïdi oproept tegen geweld in naam van de islam. Die oproep is actueler dan ooit.

"Wat mijn reactie is op de bloedige aanslag? Uiteraard een van afschuw en horror. Het gaat om barbaren die mijn religie misbruiken."

"Maar er mag geen amalgaam ontstaan. De meerderheid van de moslims keurt deze aanslagen af. We vragen ons trouwens af waarom wij moslims ons na dergelijke aanslagen steeds moeten verantwoorden. Bij elk slachtoffer in het Midden-Oosten moeten de christenen zich toch niet verantwoorden?," aldus Hamidou. "Vergeet ook niet dat de eerste cartoonisten die het slachtoffer waren van extremisten Algerijnse moslims waren, toen het FIS in de jaren 1990 terreur zaaide".

"De pers is een steunpilaar van onze democratie en van de vrije meningsuiting. Als die worden geraakt, dan is iedereen daar het slachtoffer van. Dit is een mini-9/11."

Intussen groeit almaar de belangstelling voor het toneelstuk Djihad. Het stuk Djihad van de Schaarbeekse theatermaker en voormalig politie-agent Ismaël Saïdi was meteen een schot in de roos. Saïdi speelt er zelf in mee, met naast hem Ben Hamidou, onder meer bekend van het theaterstuk Gembloux en de film Les Barons. Het gaat over drie jonge Brusselaars van Marokkaanse origine, die beslissen om de wapens op te nemen in Syrië. Hun ervaringen met de djihad zijn uiteraard niet rooskleurig.

Het stuk werd in december vijf keer opgevoerd in cultureel centrum Noordpool in de Noordwijk, voor een publiek van overwegend jonge allochtonen. "Ik heb zelden zo'n unaniem positieve reacties gehad uit het publiek," zegt Hamidou.

Humor
"Er zit veel humor in het stuk, maar op het einde is de boodschap duidelijk: Ook al ben je misschien slachtoffer van discriminatie in België, dat is absoluut geen reden om de wapens op te nemen. De islam predikt liefde, geen haat. Maar er zullen altijd idioten rondlopen die de pedalen kwijt zijn."

Morgen vrijdag speelt het stuk twee keer in het cultureel centrum van Evere. Ook daar zijn alle tickets uitverkocht. "We verwachten een geanimeerd debat met het publiek na de voorstellingen, gezien de gebeurtenissen in Parijs."

"In februari spelen we voor een buurtvereniging in de Marollen. Er is ook belangstelling uit Frankrijk en Marokko."

Charlie Hebdo

De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo slaat ook in Brussel in als een bom. In ons dossier leest u er alles over.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Podium, Charlie Hebdo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni