Bibliotheekweek: kiezen zonder te verliezen

An Devroe
© Brussel Deze Week
14/10/2011
De affiche van de kus in de bib, overdreven? En toch kennen wij zo’n stel, waarbij het tien jaar geleden begon in de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek. Iedereen vult ‘Dankzij de bib...’ anders aan, het is de slagzin van de Bibliotheekweek, van 15 tot en met 23 oktober.

Locus, steunpunt van cultuur in de gemeenten, spoorde alle Brusselse en Vlaamse bibliotheken aan om hun bezoekers zelf aan het woord te laten, naar het aloude 'Goede waar prijst zichzelf'. De quotes worden in de meeste bibliotheken opgehangen, en hier en daar ook beloond, met boekenbonnen of een bibontbijt met verse lectuur. "Toch is dat thema maar de kapstok: het kan dus zijn dat je het niet overal ziet terugkeren," zegt Bram Tollenaere van Locus. "We geven wel altijd het signaal dat de Bibliotheekweek een krachtige motor is voor de publiekswerking. De campagne is dus liefst meer dan een vrijblijvend 'feestje in de bib'."

Veel bibliotheken houden dat feestje in ere, zeker op de verwendag. Ontbijt in de bib is een klassieker, of er wordt op geklonken, in Berchem en Etterbeek gebeurt dat met live muziek. De hele week kun je lezingen meepikken, over onderwerpen als de Lakense armoede, misdaad in Brussel, Kafka, het steekspel tussen politici en journalisten,... Of wat dacht je van bibliofagie, boekenvraatzucht?

In Sint-Agatha-Berchem gaat het over de in zijn Berchemse huis (op de schoorsteenmantel) nagelaten gedichten van Jotie T'Hooft. En in Jette kun je op leesconsultatie. Vorst houdt het visueel met video's en grafisch werk van Stefaan Quix en een workshop voor kinderen met Olivier Barrea. Het zal bibhoppen worden, maar de Ukkelse biblio­thecaresse Anneke Verbeeke stelt gerust: "Dankzij de bib kan ik kiezen zonder te verliezen."

Brusselse bibliotheken

Welke troeven hebben de Nederlandstalige bibliotheken van de negentien Brusselse gemeenten? BDW zoekt het voor u uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Brusselse bibliotheken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni