Bladeren door Belgische kunstgeschiedenis via website

EVC
© brusselnieuws.be
17/10/2013
Dankzij BALaT, de nieuwe zoekmachine van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimoinium (KIK), kan men makkelijker doorheen de Belgische kunstgeschiedenis bladeren.

De zoekmachine balat.kikirpa.be maakt het mogelijk om zoekopdrachten uit te voeren in databanken rond kunstgeschiedenis. Het gaat om werken van Belgische of buitenlandse kunstenaars die in België bewaard worden.

Eigenlijk is de zoekmachine een samensmelting van vier databanken. Vooreerst de online fototheek van het KIK. Die telt 680.000 negatieven van beeldende kunsten, architectuur, archeologie enz. Ten tweede de bibliotheek van het KIK (80.000 boeken en artikels).

Ten derde de 'Dictionnaire des peintres belges du XIV siècle à nos jours...' (leven en werk van 6.300 kunstschilders). Ten slotte is er het repertorium van personen en instellingen (lijst met 200.000 kunstenaars , verzamelaars enz.).

In totaal zijn er 650.000 foto's gratis downloadbaar. Men moet wel zelf eerst namen invoeren en dus doelgericht op zoek gaan. Bladeren in het wilde weg kan niet.

Sabam
Niet van alle Belgische kunstenaars vindt men foto's op de website. Magritte of Delvaux ontbreken bij voorbeeld. Dat komt omdat de rechten van de foto's in handen zijn van Sabam.

Ook buitenlandse meesters prijken op de site, onder wie Manet. Het KIK is nagenoeg klaar met de restauratie van diens schilderij 'Argenteuil'.

De naam van de website verwijst naar Alphonse Balat, de architect van onder meer de koninklijke serres en het Museum voor Oude Kunst aan de Regentschapsstraat.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni