Bourgeois verstuurt oproepingsbrieven faciliteitengemeenten

© brusselnieuws.be
10/09/2012
De inwoners van de zes faciliteitengemeenten rond Brussel krijgen maandagmorgen een Nederlandstalige oproepingsbrief voor de gemeenteraadsverkiezingen in de bus. Vlaams minister Bourgeois (N-VA) pakt zo verschillende gemeentebesturen op snelheid. Die hadden al Franstalige brieven besteld.

Dat meldt De Standaard. In de aanloop naar de verkiezingen leek het erop alsof alleen Drogenbos zich aan de regels van de rondzendbrief-Peeters zou houden. Die bepaalt dat inwoners van de faciliteitengemeenten hun oproepingsbrief eerst in het Nederlands moeten krijgen. Franstaligen kunnen daarna nog een exemplaar in hun eigen taal aanvragen.

Onder meer Sint-Genesius-Rode, Wemmel en Linkebeek maakten plannen om evenveel Frans- als Nederlandstalige brieven te bestellen. Het FDF, dat drie faciliteitenburgemeesters levert, had eerder al beloofd dat haar burgemeesters de oproepingsbrieven in het Frans zouden versturen.

Bij vorige verkiezingen leidde de communautaire discussie tot een kakofonie van oproepingsbrieven. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) wil zo'n situatie vermijden door nu al de gouverneur in te schakelen.

De minister heeft gouverneur van Vlaams-Brabant Lode De Witte de opdracht gegeven om de oproepingsbrieven voor alle zes faciliteitengemeenten in het Nederlands te versturen. De brieven moeten maandag in de bus van de kiezers belanden, nog voor de gemeentebesturen op de hoogte zijn gebracht.

De minister hoopt dat de gemeenteraadsverkiezingen hierdoor vlot en ordentelijk kunnen verlopen in de faciliteitengemeenten.

'Verkiezingsstunt'
MR-vicepremier Didier Reynders is niet onder de indruk van de demarche van Bourgeois. Volgens Reynders was "een meer pragmatische" oplossing mogelijk geweest. "Ik denk dan aan brieven die officieel in het Nederlands zijn, met een Franse vertaling op de achterkant", zo zei hij op de VRT-radio. Reynders spreekt van een verkiezingsstunt.

Volgens burgemeester Sint-Genesius-Rode Myriam Delacroix-Rolin (CDH) is Bourgeois niet bevoegd om zelf oproepingsbrieven te versturen. De burgemeester van Rode spreekt van een N-VA-provocatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni