Brussel aan zee als alle ijs smelt

© brusselnieuws.be
08/07/2015

Als het volledige poolijs smelt, verdwijnt het grootste deel van Vlaanderen en ligt Brussel ongeveer aan de kust. Dat blijkt uit een kaart van National Geographic.

De voorbije jaren circuleerde al een humoristische - Franstalige - kaart over de effecten van de klimaatverandering op België. Als bij wonder bleek de stijging van de zeespiegel erg dicht te stoppen bij de taalgrens en zo Vlaanderen nagenoeg helemaal op te slokken. Het schiereiland Brussel hield het hoofd nog net boven water (zie kaart onderaan het artikel).

Een wat serieuzere kaart van National Geographic toont nu hoe de kaart van Europa zou veranderen als de de poolkappen volledige zouden smelten. De zeespiegel zou in dat geval met 66 meter stijgen.

Het doemscenario levert een kaart op die niet zo gek veel verschilt van de humoristische kaart. Vlaanderen verdwijnt er inderdaad voor een groot deel en Brussel ligt ongeveer waar de nieuwe kustlijn ligt.

De kaart werd uiteraard gemaakt in de veronderstelling dat er geen extra beveiligingsmaatregelen komen om de gebieden die onder de zeespiegel liggen te beschermen.

Erg gedetailleerd is de kaart van National Geographic niet. We zochten daarom onderstaande hoogtekaart van België op. Die toont hoe Brussel inderdaad nagenoeg aan de kust ligt bij een stijging van de zeespiegel met 60 meter.

De eerdere humoristische kaart waarvan sprake:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni