Brusselse bibliotheken: Bib op haar kop in Jette

An Devroe
© Brussel Deze Week
30/06/2011
Jette was in 1980 de eerste erkende Nederlandstalige bibliotheek van Brussel, nog voor de Hoofdstedelijke Openbare. Daarom vind je hier nog altijd een boekbinder, maar intussen ook een uitgebreide collectie cd’s en dvd’s.

Sinds de nieuwbouw van 1990 staan er bij de ingang twee zuilen van de Vlaamse beeldhouwer Jef Mouton, een stapel met boeken en een met lp's/cd's. Als je alles op tijd terugbrengt, kun je alle media hier gratis lenen.

Van alle gemeentelijke bibliotheken heeft Jette het hoogste publieksbereik. "We bereiken 35 procent van ons werkgebied (in Brusselse gemeenten wordt als werkgebied dertig procent van de inwoners gerekend, AD) ," zegt bibliothecaresse Sabina Lauro. "Wat het aantal leners en uitleningen betreft, zitten we met onze vijfduizend actieve leners en 137.000 uitleningen dan weer vlak achter de bib van Brussel-stad in Laken. Wij bedienen ook de regio Ganshoren-Koekelberg-Wemmel-Asse en pendelaars die met de trein naar Jette komen." Je herkent de bib al op het perron. "Voor de verfraaiing van de achtergevel werd een wedstrijd uitgeschreven voor de studenten van de kunstafdeling van het Koninklijk Technisch Atheneum (KTA). Met haar schilderij verwijst de winnares, een IJslandse, naar René Magritte, die hier vlakbij gewoond heeft. Het gebouw en de woorden staan op hun kop: 'Books can change your point of view' ."

Lezingen bij kaarslicht, jeugdboeken met Boekenbeesten, heldere icoontjes van Zizo ('zonder inspanning zoeken') bij de non-fictie voor volwassenen: ook binnen wil Lauro het aantrekkelijk. "We zijn geen magazijn, oude boeken geven een sterk verouderde uitstraling. En Zizo is veel klantvriendelijker dan het Siso-cijfersysteem. Dat is goed voor bibliothecarissen, maar veel mensen raken er niet wijs uit."

Er zijn zelfbedieningsbalies gepland die de uitlening op de drukke woensdag en zaterdag moeten ontlasten, maar Lauro ziet in RFID (of Radio frequency identification) ook een grote hulp bij het inventariseren en catalogiseren.

Uren kun je hier doorbrengen: lange werktafels, een rijtje internet-pc's met koptelefoons, comfortabele zitjes. Jammer dat je bij mooi weer (nog) niet het binnenpleintje op kunt. Ook de Franstalige bibliotheek geeft erop uit; het zou een uniek, gemeenschappelijk leesterras kunnen worden. We zien er een ekster de brandtrap nemen, tree voor tree.

In een grote bibliotheek zijn er activiteiten voor alle leeftijden en smaken: verhalenuurtjes voor lagereschoolkinderen, taalateliers voor kleuters die knutselend en spelend Nederlands leren, cursussen en vertelmiddagen voor senioren. "Die over erotiek was een succes," zegt Lauro glimlachend. "Koffie, en senioren met pretlichtjes in de ogen."

--------------------------
Kardinaal Mercierplein 6, 02-427.76.07, www.jette.bibliotheek.be

Brusselse bibliotheken

Welke troeven hebben de Nederlandstalige bibliotheken van de negentien Brusselse gemeenten? BDW zoekt het voor u uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Cultuurnieuws, Brusselse bibliotheken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni