Brusselse bibliotheken: Cocoonen in Sint-Joost-ten-Node

An Devroe
© Brussel Deze Week
14/07/2011
Bib Joske doet met haar naam en knusse inrichting de huiskamergedachte alle eer aan. In de Grensstraat worden volop de grenzen afgetast van wat een bibliotheek is.

Voor dit filiaal van de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek (HOB), dat eind vorig jaar pas zijn deuren opende, ging het grafisch bureau Afreux Beeldfabriek aan de slag met tweedehands meubilair. De cursisten van STIC (Service de Travaux d'Intérêt Collectif), een lokaal werkgelegenheidsproject, hielpen met verven en assembleren.

Aan de grote leestafel, die samengesteld is uit verschillende kleine tafels, staan stoelen van, je zou kunnen zeggen, 'verschillende origine'. De nachtkastjes (met marmeren blad en een bokaal vissen) voor de tijdschriften zijn allemaal wit geschilderd, op één dwars kastje in fluo-oranje na, met het tijdschrift Jeune Afrique. Het zaaltje met de internetcomputers, de cd's en dvd's heeft dan weer een stoere, indus­triële look. Volgens bibliothecaresse Emine Altuntas moet dit een van de origineelste bibliotheken van het land zijn. Al dat moois wordt bovendien overspoeld door licht dat door de grote ramen van het voormalige kantoorgebouw naar binnen valt. In een afsluitbare 'huiskamer' hangen spulletjes uit grootmoeders tijd zoals de bordspreuk Geen schoner plekje op aard dan 't plekje bij de haard. Ga zitten op een oude, comfortabele canapé, in een kinderbox of een schommelstoeltje om naar voorlezers en vertellers te luisteren. Of op het zonneterras met zicht op het tuintje van de Franstalige bibliotheek en de daken van Sint-Joost. En zoals in elk goed huishouden zul je in deze bib naast spraakwater binnenkort ook koffie vinden.

"Bib Joske wil een inspirerende plek zijn," vertelt Altuntas. "Daarom worden veel boeken en andere media 'frontaal' gepresenteerd." Er klinkt ook muziek. "Wat we laten horen, is ook beschikbaar. De cd van de dag, veel jazz en wereldmuziek in alle talen. Die meertalige samenstelling van de bevolking vind je ook terug in het boekenaanbod. Afhankelijk van de respons zullen we de Spaanse, Engelse of Turkse deelcollecties verder uitbreiden. We zouden ook graag actuele of educatieve tijdschriften in het Arabisch of Turks in huis halen. Voor wie Nederlands wil leren, is er een oordeelkundig samengestelde collectie taalcursussen, grammatica's en boeken in eenvoudig Nederlands."

Hier vind je ook een fundel-meubel op kindermaat. "Een soort cocon in de bib," zegt Altuntas. Is ze dan een pleitbezorgster van de fundels - 'bundels vol fun' -, waar toch niet elke bibliothecaris vrolijk van wordt? Volgens Altuntas is het juiste gebruik van die prentenboeken, waarmee je ook op de computer kunt, belangrijk. "Het is een aanvulling op het taalonderricht. Ook tijdens de naschoolse opvang wordt er hier al eens een ateliertje rond een fundel georganiseerd. Met een goede begeleider erbij kan dat top zijn. De kinderen horen het verhaaltje en worden gestimuleerd om er zelf over te vertellen. Maar fundels vervangen de boeken niet!"
---------------------
Grensstraat 2, 1210 Sint-Joost-ten-Node, 02-201.00.97


Brusselse bibliotheken

Welke troeven hebben de Nederlandstalige bibliotheken van de negentien Brusselse gemeenten? BDW zoekt het voor u uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Cultuurnieuws, Brusselse bibliotheken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni