Brusselse bibliotheken: Dorpsbib met koffie in Sint-Agatha-Berchem

An Devroe
© Agenda Magazine
16/06/2011
Achter de oude muren van een boerderij, een estaminet en twee aanpalende huisjes gaat de frisse bibliotheek van Sint-Agatha-Berchem schuil. Ook de tuin van de bibliotheek, het Maurice Van den Beginpark (opgedragen aan de eerste voorzitter van de bib), verenigt erfgoed en dynamiek.

"De tuin werd opnieuw ingericht als boomgaard met inlandse pruimen, peren en appels," vertelt bibliothecaris Hugo De Vreese. "Dat is een echte troef. Vorig jaar werd hier het Feest van de Vlaamse Gemeenschap gevierd omdat het de tiende verjaardag was van de erkenning van de bib door de Vlaamse overheid. Nu zijn er vergevorderde plannen voor een leesterras. De tuin zal dan nog geschikter zijn voor activiteiten, een causerie, het lezen van de krant,... met koffie en appeltaart van eigen bodem!" Koffie is er nu al te krijgen, waardoor deze bibliotheek de enige Nederlandstalige bib van Brussel is die naar koffie geurt. Het roept associaties op met lezen, ontmoeten en geïnspireerd worden. De glimmende kaften op de aanwinsten­tafels zijn alleszins uitnodigend.

Het valt telkens weer op hoezeer de bibliothecaris zijn of haar stempel op de bibliotheek drukt. "Boeken die pas in de boekhandel liggen, zijn hier praktisch onmiddellijk beschikbaar. En heel fier zijn we op de kwaliteit van onze prentenboeken," zegt De Vreese.

Ook hier ondervinden ze een toename van de uitleningen sinds de bibliotheek toetrad tot het BruNO-netwerk. Sinds haar komst naar deze locatie in 2003 zag de bib haar lenersaantal en uitleencijfers alleen maar stijgen. "Wanneer we de verhouding meten tussen het aantal leners en het aantal inwoners, dan moeten we in Brussel alleen de bibliotheek van Jette voor laten. In tegenstelling tot vele andere gemeenten bedienen we meer eigen inwoners. Bovendien bereikt geen enkele Brusselse bibliotheek procentueel meer jongeren in haar werkgebied. De scholenwerking bepaalt twee derde van onze uitlening: zonder uitzondering komen alle scholen van Sint-Agatha-Berchem langs. Met de Jeugdboekenweek krijgen we 750 kinderen over de vloer. En elke derde woensdag van de maand zijn er voorleesnamiddagen voor acht- tot twaalfjarigen."

De bib ligt vlak bij het gemeenschapscentrum De Kroon en het Franstalige cultureel centrum Le Fourquet, in het centrum van Berchem. De geschied- en heemkundige kring Sint-Achtenberg heeft zijn stek in de bib, die het secretariaat verzorgt. "We krijgen vragen van mensen die bijvoorbeeld op zoek zijn naar hun grootmoeder die hier gewoond heeft," zegt De Vreese. "En een universiteitsstudent wilde weten of een wandeling die Louis Paul Boon in Sint-Agatha-Berchem liet beginnen, ook in het echt gewandeld kan worden."

----------------------------------
Kerkstraat 131, 1082 Sint-Agatha-Berchem, 02-468.02.15

Brusselse bibliotheken

Welke troeven hebben de Nederlandstalige bibliotheken van de negentien Brusselse gemeenten? BDW zoekt het voor u uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem, Cultuurnieuws, Brusselse bibliotheken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni