Brusselse bibliotheken: Dynamisch archief in Sint-Gillis

12/05/2011
“Vroeger bezocht je één bibliotheek en nam je wat er was. Nu zoekt de klant zijn materiaal op internet en kijkt hij in welke biblio­theek hij het kan vinden.” Bibliothecaris Roland Demailly zag de uitleengewoonten drastisch veranderen.

"De bibliotheek van Sint-Gillis krijgt daardoor nogal wat mensen over de vloer die op zoek zijn naar boeken over geschiedenis. Al hebben we als openbare bibliotheek uiteraard van alles wat in huis, toch zijn we daar best trots op."

Wat hier ook opvalt, is dat de romans voor volwassenen per genre staan, een beproefde opstelling in Sint-Gillis. "Als de bibliotheek er nu maar wat klantvriendelijke middaguren bijkreeg, dan zouden de rekken met crime nóg meer succes hebben. We zouden er tijdens de middagpauze het voornamelijk Nederlandstalige personeel van een bedrijf uit de buurt mee naar binnen kunnen lokken. Na de kantooruren zijn we wel open, maar dan haasten de pendelaars zich naar huis. Op zaterdagmiddag zijn er ook veel bezoekers, maar dat zijn vooral Sint-Gillenaren."
De jeugdafdeling ligt wat geïsoleerd achterin, wat het toezicht bemoeilijkt en waardoor de bib weleens op haar kop staat. De bibliothecaris overweegt er video's af te spelen en hoopt op een kalmerend effect. Maar dat jong geweld ook positief kan zijn, bewijzen de kinderstages en de Jeugdboekenweek. De voorbije weken kon je ook je 'lapje' bijdragen voor een supertafellaken dat zal worden gebruikt tijdens de picknick van SuperVlieg/SuperMouche op zondag 22 mei. Tijdens die gezinshappening, waaraan ook de bib van Vorst deelneemt, kun je in het park van Vorst een hele dag genieten van voorstellingen, creatieve workshops en activiteiten.

Sint-Gillis heeft als een van de weinige bibliotheken een blog. Zo vind je er een link naar LibraryThing, een wereldwijd netwerk van maar liefst 1,2 miljoen boekenliefhebbers. Voor wie dol is op lijstjes maken volgens allerlei categorieën, of voor wie graag boeken keurt en uitwisselt. De bibliotheek van Sint-Gillis kreeg van LibraryThing een symbolische bronzen medaille omdat ze er regelmatig haar activiteiten post.

De gratis internet-pc's zijn ook in Sint-Gillis populair, maar toch vooral sinds de bib reclame maakte voor Mediargus, de persdatabank met toegang tot de artikels van alle Vlaamse kranten.
Onder bibliothecarissen, waarachter hier zelfs een archivaris blijkt schuil te gaan, wordt de evolutie van e-books nauwlettend in de gaten gehouden. "Boeken opladen blijft moeilijk. Bij één type e-reader lukt dat vrij goed, maar die is enkel in Engelstalige landen beschikbaar." Voorlopig dan toch nog maar wat boeken achter de hand houden in het magazijn boven. "Het pand was gebouwd om drukpersen te dragen, er kunnen dus nog wel enkele stapeltjes boeken bij."

-----------------------
Émile Féronstraat 173, 1060 Sint-Gillis, 02-533.98.68

Brusselse bibliotheken

Welke troeven hebben de Nederlandstalige bibliotheken van de negentien Brusselse gemeenten? BDW zoekt het voor u uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Brusselse bibliotheken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni