Brusselse bibliotheken: Gestut door vrijwilligers in Sint-Lambrechts-Woluwe

An Devroe
© Brussel Deze Week
18/08/2011
Hoewel de Sint-Lambrechtsbibliotheek niet zo erg veel open is, is ze dat op donderdagavond wél tot 21 uur, en zelfs op zondagvoormiddag kun je er terecht.

De klantvriendelijke uren worden allemaal 'geklopt' door een veertiental vrijwilligers waarvan deze niet-erkende bibliotheek helemaal afhangt. Ze doen hier voorts ook open op woensdagnamiddag, en tijdens het schooljaar op maandag en dinsdag voor de klasuitleningen.

We treffen het. Op donderdagavond is het net 'plakavond', en dus stromen de goedgemutste vrijwilligers binnen in de kelderverdieping van het gemeenschapscentrum Op-Weule. Bij een doos 'te plakken' boeken kleven ze de signaturen op de boekenruggen, Siso-nummers voor de non-fictie, afgekorte auteursnamen voor de romans.

Aan een andere tafel wordt de collectie verder gescand. "We voeren de streepjescode in zonder de computerprogramma's en de ondersteuning die de erkende bibliotheken in Brussel krijgen," zegt drijvende kracht Rita Vanheste. "Maar wij hebben Luc Vandermaelen, de voorzitter van Op-Weule, en zijn softwareprogramma dat hij twaalf jaar geleden speciaal voor de Sint-Lambrechtsbibliotheek geschreven heeft en dat hij voortdurend bijwerkt. De bezoekers krijgen nu een geprint overzicht van hun teruggebrachte en geleende boeken."

De Sint-Lambrechtsbibliotheek ij­vert al meer dan tien jaar om erkend te worden, want: "Hoelang zullen onze vrijwilligers het nog uitzingen? Een argument van de gemeente van Olivier Maingain om geen stappen in die richting te zetten, is dat de Franstalige bibliotheken, die ook nog deels met vrijwilligers werken, ook niet erkend zijn."

In Vlam, het maandblad van Op-Weule, is er een vaste en enthou­siaste rubriek 'Bib-nieuws', de leestafels kreunen onder de nieuwe titels (831 in 2010!) en er komen er nog steeds bij. Elke maand springt Vanheste weleens binnen bij Standaard Boekhandel, Fnac,... De aanwinstentafel wordt het eerst bekeken door de bezoekers.

Gespreksstof leveren boeken in deze familiale sfeer altijd op. "Zo'n boek moet je mij niet meer meegeven!" En iemand heeft chocolaatjes meegebracht omdat hij zo goed aan een boek werd geholpen.

Op donderdagavond kun je na je bezoek aan de bibliotheek nog terecht in de bistro van Op-Weule. En op zondag haal je tegelijk je boeken en je aperitief.

----------------------------
GC Op-Weule (kelderverdieping), Sint-Lambertusstraat 91, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe, bib@opweule.be, bibcatalogus via www.opweule.be

Brusselse bibliotheken

Welke troeven hebben de Nederlandstalige bibliotheken van de negentien Brusselse gemeenten? BDW zoekt het voor u uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe, Cultuurnieuws, Brusselse bibliotheken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni