Brusselse bibliotheken: Gids voor huis, tuin en onderweg in Anderlecht

An Devroe
© Brussel Deze Week
26/05/2011
Tuinkriebels krijg je ervan, als je aan het uitstalraam van de bibliotheek van Anderlecht voorbijkomt, waar de boeken over tuinieren goede sier maken. Het werk van een etalagiste, zou je denken, als je niet wist dat bibmensen duivels-doet-al zijn.

Loop je de bib binnen, dan waan je je in een stripwinkel voor volwassenen, en we geloven graag dat sommige bezoekers alleen daarvoor komen. Toch zijn er nog andere ontdekkingen te doen in de voormalige garage, die ruim en goed benut is. Veel taalcursussen - achter de ramen van het kantoor van weleer - en speelfilms, bijvoorbeeld. De non-fictie voor volwassenen (volg de lichtstraat!) is gerangschikt volgens het Zizo-systeem (zonder inspanning zoeken), dat met kleuren en eigentijdse icoontjes werkt, in tegenstelling tot het klassieke cijfersysteem (Siso).

De leeszaal - 'Het geheugen' van Joost Swarte hangt hier op zijn plaats - is nog een uitdrukkelijk 'stille ruimte' en heeft een grote keuze aan kranten- en tijdschrifttitels. Groepswerk is hier niet toegelaten, maar tieners hebben een eigen verdieping met werktafeltjes aan het raam. Opvallend is ook de uitgestrekte kinderzaal met veel tapijten, leespoefjes, een box voor baby's en XL-prentenboeken.

Bibliothecaresse Inge Vandermot zegt dat er veel energie gestoken wordt in de samenwerking met de scholen. "Vier secundaire scholen liggen op nog geen vijf minuten wandelen, en ook de Muziekacademie op het Dapperheidsplein is vlakbij. Veel jongeren komen dus naar hier voor hun materiaal, ook al wonen ze in Sint-Pieters-Leeuw. Ze kunnen in Office hun huiswerk maken en afdrukken. Aan kleuterklassen, kinderdagverblijven of scholen die te ver liggen, leveren we zelf boekenpakketten. Ook een Franstalige school heeft een introductie gevraagd. Voor anderstaligen hebben we boeken in eenvoudig Nederlands, geen Franse, want daarvoor zijn er natuurlijk de Franstalige bibliotheken. We gaan elkaar geen vliegen afvangen, maar we proberen complementair te zijn."

De gratis internet-pc's worden tijdens de middagpauze intensief gebruikt door studenten en volwassenen. De bibliotheek zet daarvoor speciaal haar deuren open vanaf twaalf uur op weekdagen, en vanaf tien uur op zaterdag. Vandermot: "Heel veel mensen zoeken tegenwoordig informatie op internet, daarom is het belangrijk dat de bib toont wat haar meerwaarde kan zijn, zoals informatiebemiddeling. Door de ontwikkelingen op het web is er heel veel informatie 'uithuizig'. Die zouden we nog meer kunnen integreren in onze werking, maar zo'n soort bibliotheek is nog niet voor morgen." Voorlopig kun je ook nog met het papieren aanbod in de bib je voordeel doen, zoals met de opvallend aanwezige landkaarten en stadsplattegronden, die net als de reisgidsen heel populair zijn in de zomermaanden. Ze moeten in het gps-tijdperk het overzicht helpen te bewaren.

------------------------
Sint-Guidostraat 97, 1070 Anderlecht, 02-523.02.33

Brusselse bibliotheken

Welke troeven hebben de Nederlandstalige bibliotheken van de negentien Brusselse gemeenten? BDW zoekt het voor u uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Cultuurnieuws, Brusselse bibliotheken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni