Brusselse bibliotheken: Sprinten naar Koekelberg

An Devroe
© Brussel Deze Week
09/06/2011
Bibliothecarissen maken plannen, en Benjamin Crollen van Koekelberg is niet anders: hij zou graag de collectie, de openingsuren en de bibliotheek zelf uitbreiden. Toch heeft kleinschaligheid ook voordelen.

"De leners wonen bijna allemaal in de buurt: Pantheonlaan, Vrijheids­laan, Jules Besmestraat... Komen we elkaar tegen op straat, dan slaan we een praatje over boeken, of wordt er beloofd de achterstallige boeken snel terug te brengen..."

De bib zit op de benedenverdieping van een hoekhuis met ramen aan alle kanten. Buren zijn het Elisabethpark, waar je je boek mee naartoe kunt nemen, en het gemeenschapscentrum De Platoo, waarmee activiteiten worden ondernomen. Ondanks de kleine oppervlakte komen hier toch 24 klasjes regelmatig op bezoek, en probeert Crollen samen met nog een halve kracht tijd te vinden om een paar keer per jaar een theatertje of poppenkast op te zetten.

Op woensdagnamiddag draait de bib goed, en Crollen denkt dat er ook op zaterdag potentieel is. Misschien iets voor als de bibliotheek zelfstandig wordt, want nu is de bibliotheek van Koekelberg nog een filiaal of uitleenpost van de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek (HOB). "Strikt genomen is er geen onderscheid tussen beide," legt hoofdbibliothecaresse Relinde Raeymaekers van de HOB uit. "Het vroegere decreet beschreef een uitleenpost wel als een kleinere of een mobiele unit, maar dat is vandaag van geen tel meer. De bib van Koekelberg heeft een overeenkomst met de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) waarin bepaald wordt dat de biblio­theek nog tot de aanvang van de volgende gemeentelijke legislatuur een uitleenpost van de HOB kan blijven. Daarna moet de werking volledig door de gemeente overgenomen worden." Tot zolang vind je hier - net als in de HOB - 'sprinters', de boekentop-10, met dat verschil dat hier niet op een week wordt gekeken. En afgevoerde boeken mag je in de bib van Koekelberg gewoon meenemen.

De beperkte ruimte dwingt tot keuzes, en voorlopig krijgen de nul- tot achttienjarigen, het merendeel van de leners, de meeste aandacht. Het tweede leerjaar van het Instituut van de Ursulinen is op bezoek in de bibliotheek. De boekjes worden doorbladerd, gekeurd en aan elkaar aanbevolen. Vooral Geronimo Stilton en Suske en Wiske blijken voor deze achtjarigen onweerstaanbaar. Het jongetje dat liever kiest voor een groot boek over walvissen, krijgt van Crollen te horen: "Goed voor zorgen, hé?"

------------------------
Pantheonlaan 12-13, 1081 Koekelberg, 02-411.08.65

Brusselse bibliotheken

Welke troeven hebben de Nederlandstalige bibliotheken van de negentien Brusselse gemeenten? BDW zoekt het voor u uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg, Cultuurnieuws, Brusselse bibliotheken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni