'Brusselse gemeenten te weinig geïnteresseerd in inburgering'

© brusselnieuws.be
27/03/2012
Volgens Vlaams parlementslid Willy Segers (N-VA) werken de Brusselse gemeenten te weinig mee aan het Vlaamse inburgeringsbeleid in Brussel. Ze moeten meer mensen doorverwijzen naar onthaalbureau BON, vindt hij.

Dat besluit hij uit cijfers die hij opvroeg bij Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA). De cijfers geven weer hoe vaak gemeentes en OCMW's mensen doorsturen naar onthaalbureau BON voor een vrijwillig inburgeringstraject. Inburgering is voor nieuwkomers verplicht in Vlaanderen maar niet in Brussel.

Daaruit blijkt dat vooral Molenbeek de laatste drie jaar mensen doorverwees (83). Ook Schaarbeek (20) deed dat; Brussel-Stad is goed voor een doorverwijzing. Van de andere gemeenten zijn er geen cijfers.

Bourgeois benadrukt in zijn antwoord dat de gegevens slechts een indicatie zijn. "Het kan zijn dat ook andere gemeenten doorverwijzen naar BON, maar dat inburgeraars ook via andere kanalen geïnformeerd werden en de doorverwijzing door de gemeente niet geregistreerd werd," zegt hij. Bovendien schreven zich vanuit Molenbeek na een brievenactie minstens 150 mensen in, geeft hij nog mee.

Volgens Willy Segers moeten alle Brusselse gemeenten gaan samenwerken met het onthaalbureau. "Bovendien wordt het hoog tijd dat ook de Franse Gemeenschap inburgering organiseert in Brussel," zegt hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni