Filmmaker Jan Bucquoy is vrijdagochtend door de politie op vraag van de eigenaars van het pand uit café De Dolle Mol gezet. Bucquoy liet zich in eerste instantie maar tijdelijk opzij zetten en kraakte even later het pand alweer opnieuw. Maar in de loop van de namiddag werd de cineast-revolutionair opnieuw opgepakt en wegens huisvredebreuk andermaal uit het café gezet.

Vrijdagochtend verzamelden politiemannen aan De Dolle Mol om op vraag van de eigenaar van het pand Jan Bucquoy en zijn kompanen uit het café te zetten. De eigenaars hadden daar eerder toestemming voor gekregen van de rechter.

Volgens Bucquoy verliep de ontruiming echter niet zonder problemen en sloegen enkele arbeiders van de immobiliënmaatschappij de boel kort en klein:

"Ze hebben alles willen kapot slaan zodat we er zeker nooit geen café meer van kunnen maken, maar de tapkraan werkt nog dus vanavond gaan we weer gewoon open" aldus de filmmaker.

Maar dat was dus buiten de volharding van de politie gerekend: in de loop van de namiddag werden Bucquoy en zijn makkers voor een tweede keer uit het café gezet. Ze moeten nu een nacht in de cel doorbrengen wegens huisvredebreuk.

Bucquoy hield De Dolle Mol al open sinds eind april. Volgens Bucquoy behoort het café tot het cultureel erfgoed van de stad en mag het niet verdwijnen. Hij protesteert met zijn actie tegen de leegstand en verkrotting van het legendarische café en tegen de woekerprijzen op de vastgoedmarkt.

"We hebben ons nu al 55 dagen ingespannen voor de ziel van Brussel omdat we niet willen dat die verloren gaat. Anders wordt deze mythische plaats hier weer een crèmerie of een souvenirwinkel. Maar de eigenaars hebben daar totaal geen respect voor", zegt Arne Baillière, een van de bezetters van de Dolle Mol.

Maar ook de burgemeester van Brussel, Freddy Thielemans (PS) moet het ontgelden: "Een burgemeester is er om zijn stad en zijn bevolking te verdedigen, maar is mede verantwoordlijk want hij is gewoon een bourgeois die de stad laat verkopen" aldus Bucquoy.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni