Buurtbewoners Avijlplateau stellen vragen bij bouwplannen

© tvbrussel
06/03/2009
De gemeenteraad van Ukkel heeft het licht op groen gezet voor de bouw van tweehonderd woningen op het Avijlplateau, een ongerept natuurgebied van acht hectare groot. De buurtbewoners zien de plannen van de gemeente echter niet helemaal zitten.

Het Avijlplateau is een goed bewaard geheim: een prachtige ongerepte natuuroase met nog authentieke moestuintjes. Aan de rand van dat gebied wil de gemeente nu tweehonderd woningen bouwen. Van de groene zone zou 80 procent behouden blijven.

Tot zo ver volgen de buurtbewoners de plannen van de gemeente. Wat ze echter niet begrijpen, is dat de gemeente niet gekozen heeft voor het gedeelte van het plateau dat momenteel als stort fungeert dat gesaneerd zou kunnen worden. "We vinden het onverantwoord dat de gemeente de goede grond hier wil bebouwen en dat ze de giftige aarde zo laten," zegt buurtbewoner Miguel de Clerck. "Wat wij vragen is dat die giftige aarde verwijderd worden en de grond opgewaardeerd wordt door het bouwen van nieuwe woningen."

Volgens schepen van Stedenbouw Marc Cools (MR) is dat onmogelijk. "Het is een slechte keuze om op de plaats van het stort te bouwen en het is ons bovendien ook afgeraden door het milieueffectenverslag."

De gemeente wil de tweehonderd woningen niet in één keer bouwen, maar langzaam te werk te gaan. De komende jaren komen er vijftig woningen bij, de rest wordt verspreid over tien jaar gebouwd. De voorbereidingen ervan slepen al jaren aan en dat vormt een ander pijnpunt voor de buurtbewoners. Die klagen over een moeizame communicatie en samenwerking met de gemeente. Schepen Cools reageert verbaasd: "De afgelopen jaren zijn er meer dan vijftien vergaderingen geweest met de buurtcomités en de bewoners rond het Avijlplateau."

Het Bijzondere Bestemmingsplan (BBP) verhuist nu naar de Brusselse regering. Als die het plan goedkeurt, ligt de weg open voor de bouw van de woningen rond het Avijlplateau.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni