© KH

Circulatieplan wijzigt aan Sint-Goriks, De Brouckère en Lemonnier

© brusselnieuws.be
29/02/2016

Vanaf dinsdag 1 maart verandert de verkeerssituatie op verschillende plaatsen in de Vijfhoek, waaronder op de Lemonnierlaan, aan Sint-Goriks en op het De Brouckèreplein. Het gaat om aanpassingen van het circulatieplan dat werd ingevoerd bij de uitbreiding van de voetgangerszone acht maanden geleden.

De aanpassingen werden in januari al aangekondigd, maar worden nu pas uitgevoerd.

Concreet wordt de Lemonnierlaan opnieuw toegankelijk voor het autoverkeer in beide richtingen. Sinds vorige zomer was de laan enkel voor uitgaand autoverkeer. De aanpassing komt er op vraag van de handelaars en zou ook de toegang tot Parking Fontainas moeten verbeteren.

Volgende week wordt het De Brouckèreplein dan weer afgesloten voor het verkeer dat via de Emile Jacqmainlaan de stad inrijdt. De automobilisten moeten voor het plein linksaf richting Adolphe Maxlaan of rechtsaf richting Lakensestraat. Via die straat kunnen ze de zogenaamde bestemmingslus oprijden. Sinds december was op het plein opnieuw verkeer mogelijk in beide richtingen omdat het verkeer opnieuw vanuit de Wolvengracht kon afdraaien naar de Adolphe Maxlaan. Dat gebeurde op vraag van Hotel Metropole.

Op het Sint-Goriksplein en in de Pletinckxstraat en de Groot-Eilandstraat verandert de rijrichting. Dat betekent een terugkeer naar de situatie van voor de invoering van de voetgangerszone. De aanpassing gebeurt om het kruispunt met de Van Arteveldestraat en de Pletinckxstraat te ontlasten.

De Duquesnoystraat wordt opnieuw toegankelijk voor autoverkeer in beide richtingen. Dat moet onder andere de toegang tot parking Grote Markt vergemakkelijken.

In het autovrije deel van de Zuidstraat (Bogaardenstraat tot de Beurs) moeten leveringsvoertuigen richting Beurs rijden. Tussen de Bogaardenstraat en het Rouppeplein wordt het verkeer in de Zuidstraat omgedraaid om het verkeer in de richting van het Zuidstation te laten rijden.

De meeste veranderingen zijn dus een terugkeer naar de situatie voor de invoering van het ciruclatieplan. "Sommige dingen waren vroeger beter, en dan is er geen reden om dat te veranderen”, klonk het eerder bij schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD).

Mogelijk wordt ook de Anderlechtsesteenweg opnieuw een tweerichtingsstraat, maar daarover loopt nog een bevraging bij de bewoners.

Bekijk ook het interview met schepen van Mobiliteit Els Ampe op tvbrussel

Bekijk ook de beelden van de nieuwe situatie van onze videoreporter Saïd:

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni