Cookinx: restaurant Rouge Tomate

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
04/09/2005
Amper een paar jaar na de opening van zijn restaurant Rouge Tomate, besloot eigenaar Emmanuel Verstraeten dit voorjaar dat de tijd rijp was voor een facelift. Het restaurant ging enkele weken dicht, om medio juli opnieuw de deuren te openen. Intussen zit de tent weer bijna iedere avond tjokvol.

Op het eerste gezicht lijkt er niet zo gek veel veranderd, maar al snel valt de nieuwe veranda op die achteraan werd bijgebouwd. Zo is er binnen meer plaats, zonder dat er veel beknibbeld moest worden op het tuinterras met de prachtige oude bomen. Een andere vernieuwing is de parketvloer, met prachtig ingelegd houtwerk. Maar verder blijft Rouge Tomate zijn vertrouwde trendy aangezicht behouden, met de enorme lampenkappen als handelsmerk. Hier en daar drukt een mozaïek van verlicht glas een extra moderne stempel op het geheel.
De grootste vernieuwing heeft zich echter in de keuken afgespeeld. Van de oude kaart blijft geen spaander heel. De 'bourgeois bohémien'- ofte 'bobo'-lijn wordt wel doorgetrokken, met verse kwaliteitsproducten en een frisse, gezonde keuken, waarin opnieuw meer vegetarische accenten worden gelegd. Helaas even opvallend is dat de prijzen ook drastisch de hoogte in zijn gegaan. De modale portemonnee zal hierdoor vermoedelijk afhaken, maar het restaurant is er zeker niet leger door.

Wij verslikten ons toch even in onze aperitief toen we de nieuwe kaart opensloegen. Een gazpacho voor 16 euro, een tonijntartaar voor 19 euro - toch wat prijzig voor een voorgerecht. We kozen voor een schotel van gevogelte op een kaviaar van courgettes, olijven en kappertjes, met een sapje van gekonfijte groenten (17 e), die niet alleen erg mooi gepresenteerd was, maar ook zeer lekker. Al moet gezegd dat de uitgesproken verse kruidencombinaties niet bij iedereen evenveel in de smaak zullen vallen. In dezelfde, nieuwe lijn ligt duidelijk ook de bittere salade met bloemen, groentenschilfers en bladgroen (16 euro).

Zoals we al zeiden, bevat de kaart ook enkele vegetarische hoofdgerechten, zoals een stoofpotje van verse groenten met een kruidenpesto (21 euro), of groene en roze linzen met tarwe, spelt en kikkererwten overgoten met olijfolie en wijnazijn (15 euro). Het oogt erg gezond, maar het lijkt ons een beetje als pasta met rijst en aardappelen. Ook voor de omnivoren is de keuze beperkt, met slechts drie vis- en twee vleesgerechten. Maar daar staat tegenover dat alles wel heerlijk vers is. Wij kozen voor de gestoomde zonnevis met een duivelsausje en gewokte groenten (29 euro). Om duimen en vingers bij af te likken. Vleeseters hebben enkel de keuze tussen wit vlees van gevogelte met een stoofpotje van groenten en kruiden (21 euro), of een ossenhaasje met een pepersaus en gegratineerde maïs (31 euro).

Als dessert kunnen we u absoluut het assortiment van kruidensorbets aanbevelen: tijmsorbet, rozemarijnsorbet en bonenkruid, met een saus op basis van olijfolie (9 euro). Zeer origineel en verrassend. Na de maaltijd voelt u zich supergezond en licht als een pluimpje, maar dat heeft helaas ook met het gat in uw geldbuidel te maken.

:: Rouge Tomate, Louizalaan 190, 1050 Elsene, 02-647.70.44
open: 12.00 > 14.30 uur en 18.30 > 23.30 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni