Cultuurhuizen protesteren tegen schrapping avondtreinen

© FM Brussel
09/05/2014

De plannen van de NMBS om vanaf eind dit jaar heel wat vroege en late stoptreinen naar Brussel te schrappen, stuit op onvrede bij de cultuurhuizen in Brussel.

Vanaf december rijdt er na 23 uur dan geen enkele stoptrein meer door Brussel, andere stoptreinen stoppen nog vroeger. Dat maakt het voor pendelaars moeilijk om nog naar een voorstelling te komen met de trein.

“Dat is voor ons geen goeie zaak”, zegt Guy Gypens, algemeen directeur van het Kaaitheater. “We proberen net zo veel mogelijk mensen naar onze voorstellingen te krijgen. Het is dan ook belangrijk dat het aanbod groter wordt in plaats van kleiner."

Bij de Beursschouwburg is men eveneens "met verstomming geslagen". "Dat de NMBS er niet in slaagt Brussel 's avonds te bedienen, is een hoofdstad onwaardig", zegt directeur Tom Bonte. "Ik vrees dat vooral jonge mensen die een stapje in de wereld willen zetten daar het slachtoffer van zullen zijn."

"Een heel kwalijke zaak", denkt men ook bij de KVS. "Dit staat haaks op de tijdsgeest", zegt zakelijk leider Danny Op de Beeck. "In Zürich bijvoorbeeld kan je tot diep in de nacht de trein nemen naar het hinterland. En dat zou dan niet kunnen in de hoofdstad van de EU? Het lijkt alsof de NMBS hier de logica van een privébedrijf hanteert, door niet-rendabele lijnen te schrappen."

Test Aankoop en Reizigersvereniging TreinTramBus protesteerden eerder al tegen de wijzigingen in het uurrooster.

Ook de politiek reageert ondertussen op de nieuwe dienstregeling. Zie 'Schrapping treinen is avondklok voor Brussel'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni