Cursussen voor vrouwen tegen gedwongen huwelijken

© FM Brussel
09/05/2005
Het aantal uitgestelde huwelijken in de stad Brussel is de afgelopen twee jaar verdubbeld. Dat zegt de Brusselse schepen van Burgerlijke Stand Jean-Baptiste De Crée. Vaak vragen ambtenaren uitstel van het huwelijk als ze denken dat het om een gedwongen huwelijk gaat. De stad Brussel gaat met een aantal verenigingen cursussen organiseren om jonge moslimvrouwen te ontraden een gedwongen huwelijk te sluiten.

De burgerlijke stand van de hoofdstad telde in 2004 154 huwelijken waarvoor ambtenaren uitstel vroegen. Dat wil zeggen dat het huwelijk met twee maanden wordt uitgesteld omdat er sterke vermoedens zijn dat er iets niet in orde is. En 37 trouwpartijen in Brussel werden ongeldig verklaard omdat het om schijnhuwelijken ging.

De Crée benadrukt dat het probleem van gedwongen huwelijken gevaarlijke gevolgen kan hebben. Zo herinnert hij aan de moord op een Brusselse van allochtone origine. Ze daagde mei vorig jaar niet op voor haar huwelijk en werd later vermoord teruggevonden. De hypothese is dat de vrouw een gedwongen huwelijk had geweigerd en dat iemand wilde beletten dat ze zou trouwen met haar geliefde.

De Stad Brussel wil nu de hulpverleners helpen de moslimmeisjes in te lichten over hun rechten. Daarom worden er workshops georganiseerd over dit thema. De campagne werkt met organisaties als het Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen en Amnesty International.

:: Meer info over de workshops op het kabinet van schepen Bruno De Lille (Groen!) op 02-279.44.10

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni