Dar Al Amal, het huis van de hoop

Jo Govaerts
© Brussel Deze Week
12/04/2012
Dar al Amal betekent in het Arabisch ‘het huis van de hoop’. Het is de naam van het centrum voor vrouwen dat in 1981 openging in de De Ribaucourtstraat. Directrice is Loredana Marchi, coördinatrice is Yacine Sangara.

De reden waarom vrouwen een van de eerste speciale doelgroepen waren bij de Foyer, was omdat de eerste generatie vrouwen uit Noord-Marokko in de jaren 1970 duidelijk leed onder de isolatie van een druk familieleven in een vreemd land, vaak gecombineerd met analfabetisme en een gebrek aan kennis van de plaatselijke taal. Tegenwoordig bestaat het publiek van Dar al Amal uit vrouwen uit de hele wereld. Nog altijd vormen taallessen Nederlands en Frans een belangrijk onderdeel van de activiteiten.

De werking van Dar al Amal is gericht op actief burgerschap met respect voor diversiteit. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zullen er verschillende informatiesessies zijn om mensen wegwijs te maken in de gemeentepolitiek en in het verkiezingsgebeuren: informatie over stemrecht en kiesplicht, een gemeenteraad bijwonen, een bezoek aan het Brussels parlement, gesprekken met Brusselse politica's.

Eenmaal per jaar wordt een reis naar het buitenland aangeboden. Net als het fietsen is dit een manier om de mobiliteit van de vrouwen te verhogen en bij te dragen tot hun emancipatie. Wie de weg naar Italië of Zweden heeft gevonden, kan de rest van de wereld ook wel aan.

Ook gezondheid is een belangrijk aandachtspunt. Naast verschillende mogelijkheden tot sportbeoefening zijn er informatiesessies over gezondheidsproblemen als borstkanker en diabetes, met vertaling in verschillende talen.

In kookateliers wordt aandacht besteed aan gezonde voeding. Er is ook een traiteurservice voor externe klanten die een vergadering of feest willen kleuren met een multiculturele keuken.

Foyer in Molenbeek

Al meer dan veertig jaar is de Foyer een begrip in Brussel. Het begon met een jeugdhuis in een volkse, maar kansarme buurt. Intussen is het jeugdhuis uitgegroeid tot een flink uit de kluiten gewassen sociale organisatie die vier vzw’s groepeert. Een reeks over een organisatie met vele gezichten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Foyer in Molenbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni