De geschiedenis van de chocola tentoongesteld

Lieven Bulckaert
© Brussel Deze Week
25/02/2012
In de onvolprezen Karrestraat brengt de Stichting Albert Marinus een panoramisch overzicht van het fenomeen ‘chocolade’. Het verhaal begint natuurlijk bij de vroege geschiedenis van het lekkers in exotische werelddelen.

De Maya's en de Azteken gebruikten het goedje als geldeenheid en voor het vereffenen van hun belastingschulden, en vanaf 1527 werden er obligaties uitgeschreven met de opbrengst van de plantages. De Koninklijke Bibliotheek gaf voor de tentoonstelling een indrukwekkend aantal affiches in bruikleen, meestal over het nationale chocoladegebeuren. Al die vergeten en opgeslorpte merknamen, al die verorberde repen en al die grafische kunst! Want de blikken, speelgoed en andere parafernalia rond chocolade zijn een verhaal op zich.

In het post-Wittamertijdperk gaat het er allemaal wat minder voorspelbaar toe. Zo is er een Japanse chocolatier die de waanzinnigste combinaties op zijn publiek loslaat: chocolade met bont bijvoorbeeld. Sasumu Koyama laat zijn dozen openschuiven als puzzels (emaki).

In het Gemeentelijk Museum wordt de hele evolutie van het fenomeen getoond: van opkikkerend drankje voor volwassenen over snoep voor kinderen tot een 'totaalervaring' met onvoorstelbaar nauwe banden met kunst en design.

Er prijkt ook een hele reeks moules, mallen in metaal, waarin de chocola dan zijn vorm kreeg. Opvallend is de pedagogische strekking van die kleinoden: hoe kinderen fatsoenlijk aan tafel eten, hoe ze daarna gewillig op het potje gaan, enzovoorts. Het verhaal van didactiek en beloning wordt gecombineerd met dat van tandbederf.

Het was de verzameling moules van een Brusselse dame die de stafleden van het Fonds Albert Marinus op het idee bracht voor deze tentoonstelling. Omdat het Fonds nu eenmaal afhangt van de Franse Gemeenschap, zijn er enkel onderschriftjes in het Nederlands. Maar het initiatief is alleszins uiterst kindvriendelijk en… gratis!

---------------------------
Chocolat!, nog tot en met 13 mei in het Gemeentelijk Museum, Karrestraaat 40, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe. Open van dinsdag tot en met zondag van 12 tot 17.30 uur. Meer op 02-762.62.14

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni