Debaets pleit voor Brusselse hoogbouwnota

© brusselnieuws.be
17/11/2010
Naar aanleiding van een colloquium over hoogbouw dinsdag in Square pleit parlementslid Bianca Debaets (CD&V) voor een hoogbouwnota. Daarin zou het Brussels Gewest een visie op torens moeten ontwikkelen. Steden zoals Antwerpen, Frankfurt en Rotterdam maakten die oefening al eerder.

Vorige week gaf Brussels minister-president Charles Picqué (PS) al aan dat Brussel kan leren van andere Europese steden en dat verdichting en nieuwe hoogbouw onvermijdelijk zijn. Ook Brussels volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Elsene Bianca Debaets ziet in nieuwe torens een antwoord op de bevolkingsexplosie die het gewest kent.

"We weten dat de Brusselse bevolking verder blijft aangroeien," aldus Debaets. "Tegen 2020 zijn er 170.000 Brusselaars meer. Om aan de huisvestingsnoden te kunnen voldoen die uit die stijging voortvloeien zal het stadsweefsel moeten verdichten. De densiteit ligt in Brussel een stuk lager dan in andere Europese steden."

Hoewel gemeenten zoals Sint-Joost en Sint-Gillis een bijzonder hoge bevolkingsdichtheid hebben, bedraagt de gemiddelde dichtheid in het hele Brussels gewest 'slechts' 63 inwoners per hectare. Ter vergelijking: in Parijs is dat 200.

Sociale mix
"Hoogbouw kan een deel van de oplossing bieden, zolang er maar goed over nagedacht wordt waar en hoe dit tot stand kan komen en er voldoende woningaanbod wordt gecreëerd om de stadsvlucht van de middenklasse tegen te gaan," zegt Debaets. "Laat ons vooral niet de vergissing maken hoogbouw uitsluitend te voorzien binnen de sociale huisvesting, waar je een hoge concentratie hebt aan mensen met zeer lage inkomens. Een goede sociale mix lijkt me een essentieel element bij de totstandkoming van woontorens."

Over de gemeentegrenzen heen
Daarom pleit Bianca Debaets voor een hoogbouwnota. "Zo'n nota moet een duidelijke en toekomstgerichte visie weergeven van waar we met dit gewest op het vlak van urbanisme en architectuur naartoe willen." Daar hoort ook een gecoördineerde aanpak bij, over de 19 gemeentes heen. "Brussel heeft nood aan een coherente visie en ambitie. Enkele goed doordachte landmarks kunnen de Brusselse skyline positief beïnvloeden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni