Drietal actievoerders opgepakt bij ontruiming Keelbeeksite

© brusselnieuws.be
21/09/2015

Op de Keelbeeksite in Haren zijn zeker drie actievoerders opgepakt toen het terrein dat zij bezetten ontruimd werd door de politie. De activisten kamperen al maanden op het terrein tegen de komst van een nieuwe gevangenis.

Maandagvoormiddag kwam een deurwaarder aanzetten met het uitzettingsbevel. Er waren ook dertig- à veertig agenten aanwezig, stelde tvbrussel ter plaatse vast.

Enkele actievoerders verzetten zich en spoten enkele brandblussers leeg op de politie, maar de meesten zijn ondertussen begonnen met de ontruiming van hun kamp. Zeker drie mensen zijn opgepakt.

De ontruiming ging van start op het ogenblik dat de Brusselse kortgedingrechter bezig was met de behandeling van het bezwaarschrift van het Keelbeekcomité tegen het ontruimingsbevel dat ze twee weken geleden kregen. De Regie der Gebouwen wil op het terrein beginnen met de voorbereidingswerken voor de bouw van het gevangeniscomplex.

Het actiecomité is geshockeerd dat het terrein geëvacueerd wordt terwijl een groot deel van zijn leden op de rechtbank is. "Heel de procedure is al antidemocratisch geweest", zegt Godinot. Het comité vindt dat de rechterlijke macht niet gerespecteerd wordt, maar
verzekert dat de ontruiming van het terrein niet het einde betekent van het protest tegen de gevangenis.

Kortgeding
De uitspraak van de kortgedingrechter wordt eerstdaags verwacht. Volgens de actievoerders kan de Regie het terrein in Haren niet laten ontruimen omdat ze nog geen vergunningen heeft voor de bouwwerken van de gevangenis en dreigen voorbereidende werken het leefmilieu te verstoren. De Regie voert dan weer aan dat de voorbereidende werken nodig zijn in de vergunningsprocedure.

"Heel wat buurtbewoners, milieuorganisaties, mensenrechtenorganisaties en magistraten en advocaten verzetten zich tegen die mega-gevangenis op het laatste groene terrein in Haren", zei de advocate van de actievoerders. "Het project is slecht voor Haren, voor de gevangenen en voor het justitiebudget. De actievoerders hebben ook een alternatief voorgesteld."

Het eenzijdig verzoekschrift was volgens de actievoerders ook onnodig. "De actievoerders zijn gekend, zij konden in persoon gedagvaard worden. De Regie heeft ook nog geen vergunningen voor de werken op het terrein, die bovendien de biodiversiteit aantasten."

Volgens de Regie was het eenzijdig verzoekschrift wel nodig. "Beste bewijs is dat bij de betekening van het uitzettingsbevel iemand nog een valse naam opgaf", klonk het. "De werken die we nu willen aanvatten, zijn ook nodig om de vergunningen aan te vragen. Bovendien hebben de actievoerders die het terrein bezetten ook geen vergunningen voor hun constructies en landbouwactiviteiten."

Nieuwe gevangenis Haren

De federale regering plant de grootste gevangenis van het land (1.190 plaatsen) op de Keelbeeksite in Haren. Een bonte waaier aan groeperingen verzette zich lang tegen het project, maar tevergeefs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Haren, Samenleving, Nieuwe gevangenis Haren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni