Een groepsverkrachting per week in Brussel

GDC
© brusselnieuws.be
05/11/2012
In Brussel wordt er gemiddeld een groepsverkrachting per week geregistreerd. De meeste groepsverkrachtingen gebeuren in een woning of op de openbare weg. Een kwart van de daders is minderjarig.

De laatste jaren vinden er in Brussel gemiddeld 51 groepsverkrachtingen per jaar plaats, zo blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Milquet (CDH) na een parlementaire vraag van Peter Logghe (Vlaams Belang). Voor heel het land werden er 232 gevallen geregistreerd in 2011. Het gaat om cijfers van het aantal registraties door de politie.

"Als het er werkelijk zo veel zijn, dan dekt de term 'groepsverkrachting' waarschijnlijk een heel brede lading", zegt professor Liesbet Stevens van de KULeuven aan brusselnieuws.be. "De politie beschrijft de klacht zo goed en zo breed mogelijk, waardoor er van 'groepsverkrachting' wordt gesproken vanaf het moment dat er misschien nog iemand aanwezig was. Maar wat dan de rol was van die aanwezigen moet dan nog onderzocht worden."

Een woning (91 gevallen) of de openbare weg (64) zijn de meest voorkomende plaatsen voor groepsverkrachting. Bijna alle daders zijn mannen. Als er gegevens zijn over de leeftijd (in 98 van de 232 gevallen), is ongeveer een kwart minderjarig.

"De leeftijd is meestal niet geregistreerd en ook gebaseerd op schattingen van de vrouw, dus daar moet je mee oppassen. Los daarvan is het wel zo dat de leeftijd 15 tot 35 de meest criminele leeftijdsgroepen zijn. Jonge mensen zijn roekelozer en zoeken grenzen op. Seksuele daders geven daarbij ook vaak aan dat ze al als minderjarige begonnen zijn met het plegen van feiten."

Actieplan
In het algemeen ligt het aantal verkrachtingen bijzonder hoog in ons land, de afgelopen jaren waren het er telkens meer dan 3.000.

"Momenteel proberen we dit aan te pakken met een Nationaal Actieplan ter bestrijding van partnergeweld en andere vormen van intrafamiliaal geweld", zegt Ingrid Van Daele, woordvoerster van Milquet. "Dat plan wordt momenteel uitgebreid naar alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes. Het nieuwe Nationale Actieplan van 2014 zal ook uitdrukkelijk verwijzen naar de aanpak van verkrachtingen."


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni