Enkel VUB heeft goede opleiding arts-specialist

© brusselnieuws.be
16/05/2013
Enkel aan de VUB voldoet de opleiding tot arts specialist aan de minimumvereisten. Toch wat het Nederlandstalig onderwijs betreft. De artsenopleidingen in Gent, Leuven en Antwerpen worden door een visitatiecommissie gebuisd. De VUB dankt naar eigen zeggen het succes van de opleiding aan de kleinschaligheid ervan.

Alle Nederlandstalige opleidingen tot arts en medisch specialist in ons land krijgen een onvoldoende van de visitatiecommissie. Behalve de opleiding in Brussel: de VUB krijgt als enige een goed rapport.

"Omdat we kleinschalig en laagdrempelig werken, hebben we een nauwe band met de studenten", zegt Brigitte Velkeniers van de VUB.

Gent, Antwerpen en Leuven komen met slechte punten naar huis. De commissie stelde bij hen tekorten vast qua programma, de inzet van het personeel en de voorzieningen. Ook de noodzakelijke opleiding en ondersteuning van docenten en stagebegeleiders ontbreekt. De commissie merkte op dat de balans tussen werktijd, studietijd en privéleven voor studenten vaak verstoord is door werkweken van 60 tot 80 uur, en dat in combinatie met een gebrek aan
studentenbegeleiding.

De VUB greep de invoering van de opleiding specialistische geneeskunde aan om samen met het universitair ziekenhuis een aantal veranderingen door te voeren. Een gevoelige uitbreiding van de medische staf heeft tot een goede begeleiding tijdens de stage geleid, zowel voor arts-specialisten in opleiding als stagemeesters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni