Europa: ‘Wonen in eigen streek’ is onwettig

© brusselnieuws.be
04/10/2012
Het Vlaamse grond- en pandendecreet strookt niet met het Europees recht. Dat vindt de advocaat-generaal van het EU-Hof van Justitie. Vooral het luik ‘Wonen in eigen streek’, dat onder meer in de Rand al voor ophef zorgde, kan niet door de beugel.

Het luik 'Wonen in eigen streek' van het Vlaamse decreet biedt 69 Vlaamse gemeenten, vooral in de bredere Rand rond Brussel, het recht om bij de aankoop van kavels voorrang te geven aan mensen die een nauwe band hebben met de streek.

De advocaat-generaal van dat Europsese Hof vindt echter dat de opgelegde voorwaarde "een beperking van de fundamentele vrijheden" vormt. De voorwaarde komt er volgens hem op neer dat bepaalde personen het recht wordt ontzegd gronden en daarop opgerichte woningen te kopen of voor meer dan negen jaar te huren.

De juridische procedure tegen het decreet gaat uit van het Algemeen Eigenaars- en Mede-eigenaars Syndicaat (AES) en FDF'ers Eric Libert en Christian Van Eycken. Zij vragen aan het Grondwettelijk Hof de annulering van het decreet. Om een oordeel te kunnen vellen, stelde het Hof een aantal prejudiciële vragen aan het Europees Hof van Justitie.

Voor het EU-Hof is de conclusie van zijn advocaat-generaal niet bindend. Wel liggen de arresten van het Hof doorgaans in dezelfde lijn.

Het eindoordeel over het grond- en pandendecreet ligt evenwel nog steeds bij het (Belgische) Grondwettelijk Hof.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni