© Oog&Blik - Bezige Bij
Tekenaar Ever Meulen, onder meer bekend van zijn werk voor Humo, heeft een Henry Van de Velde award voor zijn hele loopbaan gewonnen. Brusselaar Maarten De Ceulaer is het jong talent van 2012.

Tekenaar Ever Meulen (67) won de onderscheiding voor zijn hele loopbaan. "Meulen is een echte ambachtsman, met een heel breed spectrum, van platenhoezen over postzegels tot tapijten", licht Bie Luyssaert van Design Vlaanderen, dat de awards uitreikt, toe. "De rijkdom van zijn oeuvre heeft de doorslag gegeven."

Meulen noemt zichzelf intussen 'gepensioneerd' en houdt zich enkel nog bezig met eigen werk. "Tekenen in opdracht doe ik niet meer", zegt hij. "Ik doe enkel nog kunstprojecten, zoals mijn expo in Galerie Champaka twee jaar geleden."

Brusselaar Maarten De Ceulaer sleept de award voor jong talent in de wacht. Hij studeerde in 2008 af aan de Design Academy Eindhoven maar studeerde eerder aan de Sint-Lukas Hogeschool Brussel. De Ceulaer viel in de smaak van de jury met zijn Balloon Bowls, die hij maakt door plaaster tussen ballonnen te gieten, en een handtas van het Italiaanse Fendi die hij op de designbeurs in Miami transformeerde tot zitmeubel.

Design Vlaanderen
Meubelmaker Indera uit Dilsen Stokkem wint dit jaar de bedrijfsonderscheiding van Design Vlaanderen. De dochteronderneming van Mecam werd in 2006 boven de doopvont gehouden en brengt stoelen en zetels van verschillende ontwerpers op de markt.

De Henry Van de Velde awards, vernoemd naar de ontwerper van onder meer de Boekentoren in Gent, worden al negentien jaar uitgereikt door Design Vlaanderen. De drie winnaars krijgen een geldprijs van 5.000 euro.

Lees het interview met Ever Meulen in BDW van 16 januari.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni