Expo: 'De uitvinding van de Europese toren'

© brusselnieuws.be
25/10/2010
Als torengebouwen u kunnen boeien moet u deze dagen eens binnenlopen in het BIP op het Koningsplein. 'De uitvinding van de Europese toren' schetst er niet enkel de ontstaansgeschiedenis van de Europese wolkenkrabber. Voorbeelden uit 9 Europese metropolen tonen hoe grootsteden vandaag torengebouwen integreren in het stadsweefsel.

"In navolging van de Amerikaanse wolkenkrabbers, ontstond in het begin van de 20ste eeuw de "Europese Toren," klinkt het in de inleidende tekst van de expo. "Om zich te positioneren in het Europees stadslandschap, ontwikkelden deze torens specifieke eigenschappen die in deze tentoonstelling worden geanalyseerd, verteld en beschreven, leggen de organisatoren uit."

De tentoonstelling herinnert aan de geschiedenis van de Europese toren aan de hand van 150 projecten. In een tweede luik kijkt de expo naar heden en toekomst in 9 Europese grootsteden: Brussel, Kopenhagen, Frankfurt, Londen, Madrid, Milaan, Parijs, Rotterdam en Wenen.

Voor minister-president Charles Picqué (PS), die aanwezig was op de vernissage zaterdag, kadert de expo in een bredere denkoefening over de toekomst van Brussel. Demografische projecties zien de bevolking van het gewest tegen 2020 aangroeien tot 1.230.000 mensen, 200.000 meer dan in 2007.

In het kader van expo verschijnt ook een boek over Brusselse torens. Op 16 november vindt het colloquium 'Torengebouwen en dichtheid plaats'.

De expo werd samengesteld door het Pavillon de l'Arsenal, een centrum voor informatie, documentatie en tentoonstellingen over de stedenbouw en de architectuur in Parijs en het Parijse grootstedelijke gebied. De tentoonstelling is een initiatief van het Brussels Gewest.

------------------------------------------------------------------------------------------
waar: BIP (Brussel Info Plein) - Koningsstraat, 2-4, 1000 Brussel
wanneer: 23/10/2010 > 19/12/2010, elke dag van 10.00-18.00
info: drietalige tentoonstelling: Frans/Nederlands/Engels
tickets: gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni