Expo 'The Great Indoors': Monoloog met een berg

Sam Steverlynck
© Agenda Magazine
27/09/2013
Het natuurlandschap moet een van de meest voorkomende thema’s zijn in de kunstgeschiedenis. Al eeuwen lang geven kunstenaars, in de meest uiteenlopende stijlen, natuurzichten weer. Hedendaagse kunstenaars lijken die traditie minder verder te zetten, maar zijn wel nog in de ban van natuur.

Dat blijkt ook uit de expo The Great Indoors die Niekolaas Johannes Lekkerkerk samenstelde op uitnodiging van Motive Gallery. De tentoonstelling zoomt in op de manier hoe we omgaan met natuur en haar representatie. Zoals Fran Mea met haar werk Some Plants Grow Protected by Their Image. Mea toont een foto van een plant die schuin tegen een van de galeriemuren rust. Achter de foto zit een gelijkaardige plant die door een lamp wordt belicht en van een waterirrigatiesysteem is voorzien.

De Nieuw-Zeelandse Clare Noonan staat dan weer stil bij de relatie tussen tekst en beeld. Zo presenteert ze een reeks postzegels uit haar geboorteland met een afbeelding van de Kowhai-boom. Ernaast ligt een tekst, waarin ze jeugdherinneringen aanhaalt aan die boom. Ook Aurélien Froment werkt vaak rond geheugen. De kunstenaar toont een foto waarin de drie basis geometrische vormen van de pedagoog Fröbel worden afgebeeld op een boomschors.

Test van waarnemingsvermogen
Maar de foto heeft ook een achterzijde met het landschap gezien vanuit een 'monument' voor diezelfde Fröbel. Door tijdens de expo het werk om te draaien, test Froment het waarnemingsvermogen van de toeschouwer. In de video van Thomas Jenkins stelt de kunstenaar al roepend een reeks vragen, van banaal tot existentieel, aan een berg.

Zijn geschreeuw wordt gevolgd door lange stiltes. De absurditeit van de opzet en het feit dat de kunstenaar nauwelijks te zien is naast de berg zorgt voor een tragi-komische noot. Bij Jean Hubert laat de natuur dan wel weer van zich horen. Hubert toont dia's waarin hij in een bos in Tsjernobyl een plant uitgraaft en meeneemt. Naast de projector staat diezelfde plant met een radioactiviteitmeter die door de bestraling een piepend geluid voortbrengt. Lekkerkerk zet hier zowel een gecondenseerde als coherente tentoonstelling neer. Sterk!

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni