Extra agenten voor Gordel in Rode en Linkebeek

© brusselnieuws.be
01/09/2012
In Sint-Genesius-Rode zullen zondag meer dan dubbel zoveel agenten ter plaatse zijn als anders tijdens De Gordel. Ook Linkebeek bereidt zich voor op tumult.

Volgens De Standaard zijn 120 tot 140 lokale en federale politieagenten opgetrommeld voor de Gordel in Rode. Andere jaren waren er goed 20 lokale agenten, bijgestaan door een federale reserveploeg. Toen moesten ze vooral het verkeer regelen, nu zijn ze voorbereid op tumult.

Burgemeester Myriam Delacroix-Rolin (CDH) verbood na 31 jaar het Gordeltrefpunt in de gemeente. Er wordt nu gestart in buurgemeente Alsemberg, maar Voorpost en het Taal Aktie Komitee plannen acties in Rode. Het Vlaams Belang organiseert zondagmorgen om 8 uur "een
alternatief ontbijt" aan het gemeentehuis van Rode, een uur later houdt de N-VA er een protestmanifestatie.

Vlaamse inwoners van Rode hebben bovendien een ludiek alternatief parcours voorgesteld, langs "een aantal mislukkingen van het Franstalige gemeentebestuur", zoals de aanhoudende overstromingen en doodgebloede woensdagmarkt in het dorpscentrum en het zwembad dat al anderhalf jaar gesloten is. De tocht trekt ook langs het huis van de burgemeester, waar heel de dag agenten zullen staan.

Families
In Alsemberg verwacht burgemeester Hugo Casaer (CD&V) geen problemen. "Wij hebben dan ook geen villa's van dwarsliggende burgemeesters om te beschermen", zegt hij. Er komt wel een actie van de SP.A-jongeren van Animo, die aan passanten hartjes willen uitdelen in de hoop hiermee "de zuurtegraad in de rand rond Brussel te verlagen".

In Linkebeek zijn er wel extra manschappen opgeroepen. Burgemeester Damien Thiéry (FDF) gaf vrijdag de wandelaars toch de toelating om door de gemeente te trekken, ondanks een eerder verbod.

Bloso-topvrouw Carla Galle betreurt de gespannen sfeer. "Ik hoop dat families zich niet laten afschrikken en dat geweld uitblijft, al ben ik daar wel gerust in."

Het is de laatste klassieke editie van De Gordel, volgend jaar krijgt het sportevenement een nieuw jasje.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni