Franstalige milieufederatie plaatst vraagtekens bij Nicolaycafés

© brusselnieuws.be
30/09/2013

Cafés van Frédéric Nicolay worden te vaak beschouwd als een wondermiddel voor de heropleving van Brusselse buurten. De overheid gaat daarbij erg licht over de stijgende huurkosten en elitisering van de bevolking die de cafés teweeg brengen. Dat schrijft de Franse milieufederatie Inter-Environnement.

Inter-Environnement (IEB) is de Franstalige evenknie van de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral). In het laatste nummer van het magazine focust de organisatie op de cafés van de veelbesproken horecainrichter Frédéric Nicolay.

IEB hekelt daarbij dat overheden steeds vaker op een Nicolaycafé lijken te rekenen om een buurt te doen 'heropleven'. Dat was bijvoorbeeld expliciet het geval bij de Flamingo, die met steun van het stadsbestuur in een wijk met straatprostitutie werd geopend.

"Het lijkt wel alsof het vervangen van een volkscafé, een copyshop of een reisbureau door een hip café of een alternatieve winkel een garantie is voor nieuw leven in een wijk en er het grijs en de verveling zal wegjagen", schrijven auteurs auteurs Gwenaël Breës (voorzitter IEB), Mathieu Van Criekingen (ULB) en Daniel Zamora (ULB) in hun edito.

Diezelfde overheden gaan volgens de drie erg licht over een aantal fenomenen die de komst van zo'n café vaak inluidt. Ze denken daarbij aan hogere immoprijzen en een elitisering van de wijken in kwestie. Vaak lijkt het zelfs de bedoeling om een nieuwe creatieve klasse aan te trekken die de plaats van de traditionele bevolking kan innemen.

De auteurs verwonderen zich ook over de welwillendheid waarmee media vaak over Nicolay en zijn cafés schrijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni